Rajoni

Një javë pushime falas për turistët që ikën nga zjarret në Rodos, Greqia mban premtimin!

Greqia ka filluar të shpërndajë kupona për një pushim shtatë-ditor falas për turistët që u detyruan të largoheshin nga hotelet e tyre në ishullin grek të Rodosit gjatë verës së vitit 2023 për shkak të zjarreve në pyje. Rreth 25,000 turistë, kryesisht nga Britania e Madhe, presin të marrin kupona për të qëndruar 7 ditë në hotelet në Rodos. Nisma do të zhvillohet në dy faza; nga tani deri më 31 maj dhe 1 tetor deri më 15 nëntor.

Përfshirja ka qenë tashmë e fortë, thonë zyrtarët e turizmit në Rodos, me më shumë se 5,000 pushues të regjistruar në regjistrin e përfituesve të skemës. “Kushdo që qëndronte në zonat që u prekën nga zjarret ka të drejtë,”-tha Yannis Papavasiliou, i cili kryeson bashkimin e hotelierëve të ishullit. Ai tha se kompensimi do të pasqyronte shumën që klientët u paguan fillimisht operatorëve turistikë dhe do të varionte nga 300 deri në 500 euro. “Do të zbatohet vetëm për hotelet, jo për akomodimet private të stilit Airbnb.

Greqia është vendi i parë në botë që ka vendosur të japë kompensim për turistët në këtë mënyrë. Greqia është shumë e varur nga turizmi, i cili përbën një të katërtën e PBB-së së saj. Rodosi, ishulli i nëntë më i madh në Detin Mesdhe lindor, është një vend i njohur pushimesh.

Duke vizituar ishullin të hënën, Mitsotakis, i cili urdhëroi evakuimin masiv si masë parandaluese, tha se zjarret do të rriteshin në mënyrë të pashmangshme si rezultat i emergjencës klimatike. “I gjithë Mesdheu është një pikë e nxehtë për ndryshimet klimatike.

Kjo, statistikisht, do të thotë se do të kemi më shumë zjarre dhe ndoshta më shumë përmbytje,”-tha ai në një konferencë të organizuar në Rodos nga Komisioni Evropian i Udhëtimit me titullin e duhur: Turizmi i BE-së: Qëndrueshmëria në epokën e krizës klimatike. Ajo që kishte më shumë rëndësi ishte jeta njerëzore, tha lideri grek. “Nuk ishte e lehtë … të evakuosh 25,000 vizitorë, por ne e bëmë atë në mënyrë të sigurt dhe jemi shumë krenarë për faktin që ia dolëm ta përballonim këtë krizë në thelb humbjen e jetës njerëzore.”