Tech

Një marrëveshje sekrete për shkëmbimin e të dhënave të përdoruesve, paditen Meta dhe Netflix!

Në një padi kundër kompanisë mëmë të Facebook, Meta, është pretenduar se Netflix kishte akses në mesazhet private të përdoruesve në Facebook si pjesë e një “marrëdhënieje speciale” të fshehtë dhe të gjatë midis gjigantëve të teknologjisë. Meta raporton se kjo tregti e të dhënave po ndodh “për afro një dekadë”. Dhe se Netflix po i kthen të dhënat e përdoruesit në shkëmbim të mesazheve private.

Padia e ngritur nga Maximilian Klein dhe Sarah Grabert sfidon kompanitë të cilat në një marrëveshje dyshohet se ndanë “të dhëna specifike për klientët” që i mundësojnë Netflix-it të përshtatë përmbajtjen për përdoruesit. Lidhjet reciproke të suksesshme të biznesit të Netflix dhe Metës mund të kenë rezultuar nga miqësitë e mira të Reed Hastings me CEO-n e Meta, Mark Zuckerberg, sipas shtypit.

Formalisht, Hastings, i cili ishte anëtar i bordit të Facebook nga viti 2011 deri në 2019, raportohet të ketë luajtur një rol kyç në lidhjen e tyre gjatë asaj periudhe kohore. Në dokumentet e gjykatës u raportua se dy kompanitë bënë marrëveshje për të përshtatur bashkëpunimet e korporatave dhe integrime të tjera në mënyrë që të ndihmonin Facebook në modelet e përputhjes dhe renditjes së reklamave.

Bordi i Facebook-ut, 30 ditë pasi Hastings iu bashkua, dyshohet se kishte nënshkruar një marrëveshje “Inbox API”, e cila iu dha Netflix si një qasje programatike për ndërfaqen e mesazheve private të përdoruesve. Përveç një padie që përfshin lidhjen Netflix dhe Facebook, argumentohet gjithashtu se Facebook merrte raporte çdo dy javë nga Netflix mbi aktivitetet e përdoruesve, duke nxjerrë në dritë një marrëveshje gjithëpërfshirëse për ndarjen e të dhënave midis dy kompanive.

Pretendimi i Metës për mospërfshirje ngriti një çështje të ndarjes së të dhënave, partneriteteve dhe privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave të përdoruesit duke zgjeruar kompleksitetin e juridiksionit.