Health & Beauty

Pse skuqemi dhe çfarë u ndodh trupave tanë?

Në përgjithësi, njerëzit priren të mendojnë se mund të kontrollojnë reagimet e tyre. Në këtë mënyrë, reagimet që ata tregojnë ndaj të tjerëve janë ato që ata i konsiderojnë më të përshtatshme për çdo moment të caktuar. Nga ana tjetër, nuk mund të harrojmë se ekzistojnë lloje të tjera të reagimeve që janë të pavullnetshme, dhe për aq sa duam t’i kontrollojmë ato, thjesht nuk mundemi.

Kjo mund të shihet në rastin e skuqjes, e cila është një përgjigje spontane që ne nuk mund ta bëjmë të duket me qëllim, as nuk mund ta falsifikojmë atë dhe është në të vërtetë unike për qeniet njerëzore. Skuqja është një reagim kaq i mirëfilltë dhe unik, mund të jetë i vështirë për t’u kuptuar, kështu që ja disa hulumtime për t’ju sjellë një shpjegim për këtë përgjigje fizike shumë autentike.

Çfarë ndodh me trupat tanë kur skuqemi?

Trupi i njeriut pëson një sërë reagimesh, si dhe një proces, duke çuar në momentin kur faqet tona marrin një ngjyrë të kuqërremtë që ne e perceptojmë si skuqje. Skuqja duket se është një reagim i natyrshëm ndaj diçkaje që quhet sistemi nervor simpatik, i cili është përgjegjës për disa nga përgjigjet e shpejta të pavullnetshme të trupave tanë.

Kur ky sistem percepton disa lloje specifike të emocioneve, ai u dërgon një mesazh gjëndrave të veshkave për të lëshuar një hormon të quajtur adrenalinë. Kur ky hormon lirohet, rrahjet tona të zemrës fillojnë të garojnë, gjë që nga ana tjetër, bën që enët e gjakut të zgjerohen, duke rritur si nivelet e oksigjenit në gjak ashtu edhe rrjedhën e gjakut.

Kërkimet kanë gjetur prova se zonat më të ndjeshme ndaj skuqjes, të tilla si faqet, qafa dhe veshët, kanë një strukturë tjetër anatomike që e bën të mundur këtë reagim spontan dhe të pakontrollueshëm.

Why We Blush, and What Happens to Our Bodies When We Do
Shkaqet e mundshme të skuqjes

Ne tashmë e dimë procesin e brendshëm që shkakton këtë ngjyrosje dalluese në disa pjesë të trupit. Por kjo është vetëm një përshkrim i asaj që ndodh në trupat tanë. Është gjithashtu e rëndësishme të dini se çfarë në të vërtetë shkakton një përgjigje të tillë dhe ka disa shkaqe të mundshme.

Emocionet: Siklet, ndrojtje, rënie në dashuri, apo edhe zemërim mund të jenë arsyeja pse disa pjesë të fytyrës sonë bëhen të kuqe.
Temperatura: Nëse temperatura e trupit tonë rritet për shkak të nxehtësisë ose ushtrimeve fizike, ka të ngjarë të shfaqet skuqje. Në mënyrë të ngjashme, të ftohtit ekstrem mund të shkaktojë që veshët, hundët dhe faqet tuaja të marrin një nuancë tjetër.
Ethet: Kur temperatura e trupit tonë rritet për shkak të çdo lloj procesi viral, është e zakonshme që skuqja të shfaqet. Nëse kjo është arsyeja, kur ethet janë ulur, skuqja do të zhduket së bashku me pjesën tjetër të simptomave.
Ushqim ose pije: Ushqimet që përmbajnë disa përbërës kimikë gjithashtu mund të çojnë në skuqje. E njëjta gjë mund të ndodhë nëse pini diçka që është shumë e nxehtë.

Why We Blush, and What Happens to Our Bodies When We Do