Lifestyle Tech

Si ta përdorni AI për të gjetur punën ideale?!

Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Emma van Inwegen i Shkollës Sloan të Menaxhimit të MIT studioi 480,948 punëkërkues. Një 50% e këtij grupi iu ofrua një mjet shkrimi i AI për ndihmë me CV-të e tyre. Gjysma tjetër nuk ka marrë një ndihmë të tillë. Mjeti i AI ofroi sugjerime për rregullimin e drejtshkrimit dhe përmirësimin e gramatikës, shenjave të pikësimit, përdorimit të fjalëve, përdorimit të tepërt të frazave, tonit dhe stilit.

Aplikantët për punë që përdorin AI morën 7.8% më shumë oferta. Pagat e tyre fillestare ishin 8.4% më të larta. Kur dërgoni CV-në tuaj dhe letrën e motivimit, ajo u shkon dy audiencave inteligjente. Audienca e parë inteligjente është një kompjuter. Kompjuterët mund të identifikojnë gabimet drejtshkrimore dhe gramatikore në paraqitjen tuaj dhe ta shtyjnë kandidaturën tuaj poshtë listës së përzgjedhjes.

Audienca juaj e dytë janë njerëzit. Gabimet e shkrimit, gabimet drejtshkrimore dhe gabimet gramatikore mund të vlerësohen si shenja të aftësisë së aplikantit për t’i kushtuar vëmendje detajeve. “Nëse ajo bën një punë kaq të dobët në letrën e saj motivuese, pse duhet të pres që ajo të jetë më e kujdesshme me biznesin tim?”

Kur anglishtja nuk është gjuha juaj kryesore

CV-të dhe letrat motivuese të hartuara mirë mund të jenë një çështje e mirë për aplikantët për punë nga vendet jo anglishtfolëse. Kostoja e një abonimi vjetor në një sistem AI zbehet në krahasim me tarifat profesionale për mbajtjen e një redaktori njerëzor për të shqyrtuar çdo letër që del.

Hulumtimi i MIT Sloan është një tregues se si AI mund të jetë një ndihmë praktike e menjëhershme për kandidatët për punë. Në fakt, si rezultat i këtij studimi, kompania jonë vendosi të ofrojë një abonim një vjeçar në një program AI për kandidatët tanë të sponsorizuar nga korporatat e kompanive kliente.

Shumica e programeve softuerike të përpunimit të fjalëve përmbajnë kontrollues të brendshëm të drejtshkrimit. Ky shërbim është i dobishëm, por shumica e aplikacioneve nuk kontrollojnë gramatikën ose shenjat e pikësimit. Ata rrallë sugjerojnë fraza ose fjali të reja.

Përveç rolit të AI që ndihmon në shkrimin e CV-së tuaj dhe letrave të motivimit, është e mundur të përdorni burime të AI si ChatGPT për të hartuar përgjigje për pyetjet e parashikueshme të intervistës: Pse jeni të interesuar të punoni për kompaninë tonë? Cilat janë pikat tuaja më të forta? Cilat janë dobësitë tuaja më të mëdha?

ChatGPT mund të japë ide. Supozoni se konkurrentët tuaj do të përdorin të njëjtat mjete për t’iu përgjigjur të njëjtave pyetje të intervistës. Balanconi njohuritë e inteligjencës artificiale kundër sensit të përbashkët dhe integritetit.