Health & Beauty

Zbuloni se kur lemza mund të jetë një shenjë e diçkaje serioze në shëndetin tuaj!

A ju ka zënë ndonjëherë lemza në befasi? Ndërsa ato janë normalisht të padëmshme dhe nuk kanë arsye për shqetësim, lemza e vazhdueshme mund të jetë një shenjë e disa kushteve shqetësuese shëndetësore. Ato shkaktohen nga një spazmë e diafragmës dhe lemza e vazhdueshme mund të tregojë një problem me sinjalet e sistemit nervor në zonë.

Lemza e vazhdueshme përkufizohet duke zgjatur më shumë se dy ditë. Kur ato vazhdojnë për më shumë se një muaj quhen lemza të pazgjidhshme. Në këto raste ajo mund të paralajmërojë:

1. Gjendjet që prekin trurin dhe sistemin nervor

Goditjet, tumoret e trurit ose një dëmtim traumatik i trurit mund të shoqërohen të gjitha me lemza të vazhdueshme. Mund të jetë gjithashtu një shenjë e sëmundjeve që prekin sistemin nervor. Këto përfshijnë meningjitin, krizat ose sklerozën e shumëfishtë.

2. Kushtet e tretjes

Ju mund të përjetoni lemza të vazhdueshme ose të pazgjidhshme nëse diçka ka shkuar keq në sistemin tuaj të tretjes. Kushtet përfshijnë sëmundjen e refluksit gastroezofageal ose GERD, hernien hiatale ose ulcerat peptike. Sëmundjet e ezofagut mund të jenë gjithashtu rrënja e problemit me disa ‘lemza’ të vazhdueshme që diagnostikohen me ezofagit ose kancer të ezofagut.

3. Kushtet kardiovaskulare dhe të mushkërive

Lemza e pandërprerë gjithashtu mund të lidhet me një problem me zemrën tuaj. Këto kushte përfshijnë perikarditin, sulmet në zemër dhe aneurizmat e aortës. Pneumonia, kanceri i mushkërive ose emboli pulmonare janë disa nga problemet shëndetësore të mushkërive që lidhen me lemzën e pazgjidhshme.

4. Probleme me mëlçinë dhe veshkat

Studimet kanë gjetur se lemza e pazgjidhshme mund të jetë shumë rrallë simptoma e kancerit të mëlçisë dhe veshkave. Cancer Research UK thotë se pacientët me kancer mund të kenë lemza të vazhdueshme nëse: Stomaku i tyre pushon së punuari dhe bëhet i zgjatur dhe i fryrë.

5. Kanceri po shtyp në diafragmën e tyre

6. Veshkat e tyre nuk funksionojnë normalisht dhe kimia e gjakut ndryshon

Hepatiti ose abscesi i mëlçisë, uremia dhe dështimi i veshkave mund të shkaktojnë gjithashtu lemzë të vazhdueshme.

Jo të gjitha rastet janë të lidhura me kushtet shëndetësore. Ndonjëherë disa medikamente mund të rezultojnë në lemzë të vazhdueshme. Ato përfshijnë barna të kimioterapisë, kortikosteroidet, opioidet, benzodiazepinat, barbituratet, antibiotikët dhe anestezi. Pavarësisht nga një listë e gjatë e çështjeve shëndetësore që janë përgjegjëse për shkaktimin e lemzës së vazhdueshme ka edhe shumë arsye të pafajshme dhe të padëmshme.

Ato përfshijnë stresin, eksitimin ose ngrënien e ushqimit ose pirjen shumë shpejt. Konsumimi i tepërt i alkoolit, pijeve me gaz ose ushqimeve pikante mund të jetë gjithashtu fajtori. Pirja e duhanit gjithashtu mund të rezultojë në lemzë, si dhe të ndjeni një ndryshim të papritur të temperaturës.