Celebrities Health & Beauty

Çfarë duhet të dini për sindromën ‘Ramsay Hunt’ pas diagnostikimit të këngëtarit Justin Bieber!

Justin Bieber zbuloi ditën e djeshme se ai ishte diagnostikuar me sindromën Ramsay Hunt, e cila ka rezultuar në paralizë të pjesshme të fytyrës. Pas shtyrjes së tre shfaqjeve në turneun e tij “Justice World” në fillim të kësaj jave për shkak të një problemi shëndetësor të vazhdueshëm, fituesi i çmimit ‘Grammy’, 28 vjeç, foli për diagnozën e tij në një video në rrjetin social Instagram, duke zbuluar efektet fizike të çrregullimit neurologjik.

Ai shpjegoi se nuk është në gjendje të mbyllë njërin sy, të lëvizë hundën ose të buzëqeshë në njërën anë të fytyrës, duke shtuar në një vazhdim në Instagram Story se është bërë “gradualisht më e vështirë për të ngrënë”. Për më tepër, Bieber kërkoi që 240 milionë ndjekësit e tij në Instagram të luteshin për të.

Dr. Amit Kochhar, MD, otolaringolog i certifikuar nga bordi (ENT) dhe drejtor i Programit të Çrregullimeve të Nervit të Fytyrës në Institutin e Neuroshkencës së Paqësorit në Qendrën Shëndetësore të Providence Saint John në Santa Monica, Kaliforni, ka folur për çrregullimin shumë, shumë të rrallë. Ja çfarë duhet të dini për sindromën Ramsay Hunt.

Çfarë është sindroma Ramsay Hunt?

Sindroma Ramsay Hunt është shkaku i dytë më i zakonshëm i paralizës atraumatike periferike të fytyrës, pas paralizës së Bell-it, por pak më i rëndë. Megjithatë, ajo ndodh vetëm në rreth pesë në 100,000 njerëz. Shkaktohet nga riaktivizimi i virusit të herpesit në fytyrë, gjë që i bën të prekshëm njerëzit që kanë kaluar linë e dhenve të virusit varicella-zostar në fëmijëri.

Cilat janë shkaqet?

Ramsay Hunt shkaktohet nga stresi i lartë ose imunosupresionit, si dhe nga ilaçet imunosupresuese ose kushte të tjera themelore. “Trupi juaj thjesht nuk mund të luftojë infeksionin,” shpjegon Dr. Kochhar. Virusi që shkakton linë e dhenve qëndron i fjetur në trup derisa diçka e shkakton atë, duke u kthyer në formën e herpes zoster (Ramsay Hunt), i cili mund të ndezë nerva të ndryshëm në bark, shpinë dhe fytyrë.

Cilat janë simptomat?

Paraliza e fytyrës shkaktohet nga një nerv që vjen nga truri dhe udhëton përmes “një tuneli” kockash, duke lejuar shprehjet e fytyrës dhe aftësinë për të përcjellë emocione. Kur bëhet i përflakur, nervi zgjerohet, por kocka nuk lëviz.

“Në thelb, ajo shtyp nervin,” thotë Dr. Kochhar. Efekte të tjera anësore përfshijnë humbjen e dëgjimit, vertigo të rënda dhe skuqje ose flluska që shfaqen në vesh ose faqe. Dhimbjet e kokës dhe të vjellat janë gjithashtu të zakonshme.

Si trajtohet?

Pasi të diagnostikohet, Ramsay Hunt mund të trajtohet me doza të larta steroide dhe antivirale, të cilat mund të merren nga goja në shtëpi dhe janë “gjëja më e rëndësishme” për shërim. Për rastet më të rënda, pacientët do të shtrohen në spital, ku do të marrin mjekimin me IV.

Dr. Kochhar paralajmëron pacientët se, megjithëse stimulimi elektrik i fytyrës mund të rekomandohet nga disa për të vënë në punë muskujt, ai është “shumë i dekurajuar” dhe dihet se “shkakton efekte anësore shumë të rënda dhe dëmton rikuperimin”. Kjo është zbuluar se kontribuon në dëmtimin afatgjatë të nervave dhe spazmave të muskujve.

Mjeku vëren gjithashtu se, megjithëse nuk ka “me të vërtetë asnjë rol në fazën e hershme të trajtimit” për gjëra të tilla si ushtrimet e fytyrës, akupunktura ose masazhet, ato mund të jenë të dobishme më tej.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOP ALBANIA RADIO (@topalbania_radio)

Cilat janë efektet afatgjata?

Edhe pse rreth 75 përqind e pacientëve do të shërohen plotësisht, 25 përqind e tjerë “do të zhvillojnë një lloj dëmtimi afatgjatë nervor”, të cilin Dr. Kocchar e trajton në praktikën e tij. Ai vë në dukje se efektet afatgjata përfshijnë spazma të padëshiruara të fytyrës, shtrëngim ose shqetësim, dhe në “rastet më të rënda”, do të ketë asimetri të fytyrës, e cila është më e dukshme në shprehjet e fytyrës. Këto efekte anësore kanë më shumë gjasa te pacientët që marrin më shumë se një ose dy muaj për t’u rikuperuar.