Tech

I përshkruar si më i avancuari në botë, roboti humanoid do të shfaqet në Skoci!

Një robot humanoid i përshkruar si më i avancuari në botë do të shfaqet në Skoci. Sipas mediave të huaja, “National Robotarium”, qendra e Mbretërisë së Bashkuar për robotikën dhe Inteligjencën Artificiale (AI) me bazë në Universitetin Heriot-Watt në partneritet me Universitetin e Edinburgut, ka siguruar robotin, të quajtur Ameca, nga Engineered Arts.

Ameca mund të ndërveprojë me njerëzit në një mënyrë të natyrshme dhe tërheqëse. Roboti ka mikrofona, kamera, softuer për njohjen e fytyrës dhe komponentë të tjerë të motorizuar. “National Robotarium” shpreson të thyejë barrierat dhe të ndërtojë besimin midis njerëzve dhe robotëve duke ekspozuar Ameca në shkolla dhe seminare për të ofruar mundësi për njerëzit e të gjitha moshave që të ndërveprojnë drejtpërdrejt me robotin dhe të mësojnë për përparimet më të fundit në robotikë dhe AI.

Studiuesit do të përdorin gjithashtu Ameca-n për të studiuar perceptimet dhe qëndrimet e publikut ndaj robotëve humanoidë, duke mbledhur njohuri të vlefshme për të informuar zhvillimin e teknologjive të ardhshme që i japin përparësi besimit, transparencës dhe miqësisë ndaj përdoruesit.

Së fundmi bëhet e ditur se Apple po eksploron zhvillimin e ‘robotëve në shtëpi’ si sipërmarrja e saj e ardhshme e madhe. Sipas Business Insider, gjigandi i teknologjisë Apple po e zhvendos fokusin e tij drejt një zone të re zhvillimi. Kjo vjen pas një periudhe të vështirë për Apple, me kompaninë që anuloi planet e saj për të zhvilluar një makinë vetë-drejtuese, për të cilën kishte punuar për vite me radhë.

Apple është goditur gjithashtu nga një padi ‘antitrust’ nga Departamenti i Drejtësisë. Padia përfshin pretendime se kompania mori masa që do të kufizonin funksionalitetin e përdoruesit jashtë platformave të saj, duke i detyruar në mënyrë efektive përdoruesit të blinin produktet e Apple.

Rikujtojmë se pas prezantimit të robotit “mashkull”, Arabia Saudite ka prezantuar së fundmi edhe robotin humanoid “femër”, inteligjenca artificiale e të cilës është e koduar që të përputhet kulturalisht me vlera e këtij kombi. Vetëm disa javë pas prezantimit të robotit “mashkull” i cili i preku të pasmet gazetares në eventin debutues, krijuesi i tij ka zbuluar versionin “femëror”, Sara e cila është programuar për të refuzuar bisedat rreth seksit apo politikës.