Health & Beauty Lifestyle

Keni shpesh dhimbje barku?! Kini kujdes sepse është simptomë kryesore e këtij kanceri!

Tre të katërtat e grave nuk e dinë se fryrja e barkut është një simptomë kryesore e kancerit të vezoreve. Një sondazh me 1000 gra në Britani për kancerin e vezoreve zbuloi se 79% e grave nuk e dinin që fryrja e barkut është një simptomë e kësaj sëmundje. 68% ishin të pavetëdijshme se dhimbja e barkut është një shenjë dhe 97% nuk ishin të vetëdijshme se edhe fryrja është një simptomë.

Shumica e grave, (99%) nuk e dinin se nevoja për të urinuar më urgjentisht është gjithashtu një shenjë, ndërsa provat tregojnë se grave shpesh mund t’u thuhet se simptomat e tyre janë më shumë të ngjashme me simptomat e sindromës së zorrës së irrituar (IBS).

Kanceri i vezoreve nuk mund të kapet nga kontrolli për kancerin e qafës së mitrës. Kanceri i vezoreve vret rreth një të tretën e grave në vitin e parë pas diagnozës dhe shpesh diagnostikohet në fazat e vona ndërkohë që çdo vit po rritet gjithnjë e më shumë numri i grave të prekura. Njohja e simptomave është thelbësore për të gjithë.

I vetmi person që mund të kuptojë simptomat e kancerit jeni ju, kështu që duhet të bëheni shumë të vetëdijshme për trupin tuaj. Flisni me mjekun e familjes dhe mos kini frikë të përmendni kancerin ovarian nëse jeni të shqetësuara. Simptomat e kancerit ovarian mund të jenë të vështira për t’u njohur, veçanërisht në fillim. Ato shpesh janë të njëjta me simptomat e problemeve më pak serioze, të tilla si sindroma e zorrës së irrituar (IBS) ose sindroma para-menstruale (PMS).

Simptomat më të zakonshme të kancerit ovarian janë: ndjeheni vazhdimisht të fryrë, barku është i fryrë, ndjenja e shpejtë e ngopjes kur ha ose humbja e oreksit, nevojë për urinim më shpesh ose më urgjentisht se zakonisht. Simptoma të tjera mund të përfshijnë: Dispepsi e vazhdueshme ose vjellje, dhimbje gjatë seksit, një ndryshim në zakonet tuaja të zorrëve, dhimbje shpine, gjakderdhje vaginale veçanërisht gjakderdhje pas menopauzës, ndjeheni të lodhura gjatë gjithë kohës dhe keni humbje në peshë.

Ndërkaq, koliti është një sëmundje e lidhur me inflamacionin e zorrës së trashë, e shkaktuar nga disa faktorë. Nëse vuani nga koliti, e dini mirë që shoqërohet me simptoma të ndryshme si: ënjtja, kapsllëku ose diarreja si dhe dhimbje barku pas vakteve. Duke qenë një çrregullim i përsëritur, i karakterizuar nga periudha të dhimbjes dhe periudha të stazës, prandaj është shumë e rëndësishme të njihni ushqimet që mund të përkeqësojnë simptomat e tij.