Food & Drink

Ndikimi i lëngut të panxharit në shëndetin tuaj!

Lëngu i frutave është i preferuar nga disa njerëz pasi është i ëmbël. Megjithatë, lëngu i perimeve nuk ka shumë fansa. Pavarësisht se janë një burim i shkëlqyer i lëndëve ushqyese thelbësore, lëngjet e perimeve si zarzavatet jeshile dhe domatet nuk janë të preferuara, pavarësisht se janë tepër të shëndetshme dhe madje miqësore për humbjen e peshës, ndryshe nga shumica e lëngjeve të frutave. Po sikur t’ju thoshim se disa lëngje perimesh mund të zëvendësojnë edhe suplementet e stërvitjes? Rezulton se ekziston një lloj specifik lëngu perimesh që mund të rrisë forcën e muskujve gjatë ushtrimeve është lëngu i panxharit.

Si ndikon lëngu i panxharit në forcën e muskujve?

Sipas studiuesve, nitratet dietike në lëngun e panxharit mund të rrisin fuqinë e muskujve para stërvitjes. Megjithëse studimet janë ende të paqarta se si trupi e shndërron këtë molekulë në një kimikat që përdoret nga qelizat. Studimi i botuar në revistën “Acta Physiologica” dëshmoi se ekspertët gjurmuan shpërndarjen e nitrateve të gëlltitura në muskuj, urinë, pështymë dhe gjak të 10 njerëzve të shëndetshëm që kryenin ushtrime për këmbët. Gjatë stërvitjes që përfshin 60 kontraktime të muskujve të kofshës me intensitetin më të lartë për pesë minuta ose më shumë dhe u vu re një rritje e konsiderueshme e nitrateve në muskujt kuadriceps. Ky efekt, thanë ekspertët, ishte për shkak të një rritjeje të forcës së muskujve me rreth 7 për qind në krahasim me kohën kur merrnin një proteinë.

Roli i nitrateve

Më parë, studimet zbuluan se një rritje e nitrateve në inde ndodh së bashku me një rritje të lëngjeve të trupit pas marrjes së nitrateve të etiketuara dietike. Duke përmendur kufizimin në studim, ekspertët thanë se ndërsa plotësimi i nitrateve dietike shpesh ndodh përmes marrjes së lëngut të panxharit. Megjithatë, është e paqartë se si rezultatet mund të kenë ndryshuar nëse pija gëlltitet nga pjesëmarrësit. Meqenëse studimi u krye tek të rinjtë meshkuj, shkencëtarët shtuan më tej se kërkohen më shumë studime për të përcaktuar se si do të ndikonte suplementi tek të moshuarit dhe tek gratë.