Health & Beauty Lifestyle

Për një shëndet më të mirë mendor, duhet të keni vetëm një cilësi…

Nëse jeni duke lexuar këtë artikull, kuptojmë se dëshironi të arrini një mirëqenie mendore dhe psikologjike. Pa ju humbur shumë kohë po jua themi. Sekreti qëndron pikërisht tek kurioziteti…

Ndërkohë që bota përreth ndryshon gjatë gjithë kohës, edhe njerëzit ndryshojnë së bashku me të, ndaj, edhe aftësia jonë për të arritur drejt mirëqenies psikologjike, është gjithnjë në ndryshim. Por, hapi i parë për të shkuar drejt mirëqenies është kurioziteti.

Sipas psikologëve, kurioziteti është një forcë shtytëse për zbulimin e asaj që na rrethon dhe analizës kritike që marrim ndaj informacioneve që mësojmë çdo ditë. Kurioziteti lidhet me mendjemprehtësinë, lumturinë subjektive dhe madje, personat që janë shumë kureshtarë, priren të preken më pak nga depresioni dhe emocionet negative.

Kureshtja ndikon edhe në ndryshimin e sjelljes dhe sipas studimeve, kurioziteti zvogëlon konfliktet dhe ndjesi të tilla si: acarimi, nervat dhe mërzia. Kur dikush është kurioz, bëhet më mendjehapur dhe arrin të menaxhojë sjellje të nxituara. Gjithashtu, kurioziteti nxit empatinë. Nëse dikush po ju tregon se si ndihet dhe ju bëheni kuriozë për historinë dhe përjetimet e personit, arrini të ndjeni më shumë situatën.

Disa studime tregojnë edhe se kurioziteti përmirëson të nxënit dhe forcon kujtesën, pasi aktivizon sfera të ndryshme të trurit. Megjithatë, për të pasur një mirëqenie të duhur psikologjike, kurioziteti është një aftësi që duhet të praktikohet shpesh.

Rruga drejt një shëndeti më të mirë mendor mund të jetë e gjatë, me nuanca dhe shpesh ecën më mirë me ndihmën e një profesionisti. Nuk ka asnjë ilaç ose zgjidhje të shpejtë në kërkimin tonë kolektiv për lumturinë, por ka veprime të vogla që mund të ndërmarrim në një afat të shkurtër për të rritur disponimin tonë dhe për të ndihmuar veten gjatë rrugës. Për këtë qëllim, këtu janë 33 këshilla të shpejta të informuara nga ekspertët e shëndetit mendor, të cilat janë të lehta për t’u ekzekutuar dhe të provuara se na ndihmojnë.