Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Health & Beauty Love & Sex

Pse disa gra lindin vetëm djem ose vetëm vajza? Ja çfarë thotë shkenca…

Ndërsa numri i burrave dhe grave ka qenë pothuajse i njëjtë, familjet që kanë fëmijë me vetëm një gjini gjithmonë i kuriozojnë njerëzit të pyesin se pse ndodh kjo. 60% e prindërve në SHBA kanë më shumë se një fëmijë dhe shumë njerëz kuriozohen pse kanë shumë fëmijë të së njëjtës gjini dhe si mund të kenë një djalë apo vajzë.

Ne ishim kuriozë për arsyen e këtij fenomeni dhe nëse një familje që kishte vetëm djem ose vetëm vajza për breza të tërë mund të lindte një fëmijë të një gjinie tjetër.

Është e pamundur të kesh një gjen “vajzë” ose “djalë” të pazbuluar.

Disa besojnë se gjenet e vajzave ose djemve “drejtojnë familjen”. Por studiuesit ende nuk kanë gjetur asnjë provë që vërteton nëse disa familje mund të kenë vetëm meshkuj ose femra për shkak të gjeneve të tyre. Në një moment, shkencëtarët mund të ndryshojnë mendimin e tyre, por për tani, nuk ka asnjë mënyrë që gjenet e familjes suaj të mund të kenë një efekt nëse do të keni fëmijë vetëm të një gjinie.

2. Gjinia përcaktohet nga babai.

Ndërsa disa njerëz besojnë se gjinia e një fëmije varet nga nëna sepse ajo është ajo që e mbart atë, në të vërtetë, është në duart e babait. Meqenëse spermatozoidi mbart kromozome për të dy gjinitë, disa spermatozoide mbajnë kromozome X për vajzat, ndërsa të tjerët bartin kromozome Y për djemtë. Ndërsa një grua mbart 2 kromozome X, gjinia e një të porsalinduri varet nga spermatozoza (X ose Y) që hyn në vezën femërore.

3. Në kohë stresi, foshnjat femra janë më të zakonshme.

Shkencëtarët kanë gjetur disa faktorë që mund të ndikojnë në gjini. Është vërtetuar se pas periudhave stresuese, nënat priret të lindin më shumë vajza.

4. Ngrënia e ushqimit specifik mund të çojë në shanse më të mëdha për të pasur një vajzë.

Është vërtetuar se ngrënia e disa ushqimeve rrit shanset e krijimit të një vajze. Për shembull, ulja e dozës së kripës dhe ngrënia e shumë produkteve të qumështit mund të rrisin shanset për të pasur një vajzë. Nga ana tjetër, nënat dietat e të cilave janë plot me ushqime të pasura me natrium dhe kalium ka më shumë të ngjarë të lindin djem.

5. Zakonisht nëse një nënë ka fëmijë të vetëm një gjinie, është thjesht një rastësi.

Dihet me siguri që ekuilibri gjinor ka qëndruar i njëjtë për shekuj dhe nuk ka aspekte që mund ta ndryshojnë atë në mënyrë të konsiderueshme. Familjet që kanë shumë fëmijë të së njëjtës gjini janë të rralla, por mund të shpjegohen statistikisht. Secili fëmijë ka 50% mundësi të jetë djalë apo vajzë. Kështu, për shembull, për 3 fëmijë, shansi që të gjithë të jenë meshkuj është: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, ose 12,5%.