Bota Love & Sex

Raporti i UNICEF, 12 milionë vajza në vit martohen në moshë të hershme!

Të paktën 640 milionë vajza dhe gra në mbarë botën janë martuar në fëmijëri, ose 12 milionë vajza në vit sipas UNICEF. Përqindja e vajzave të reja të martuara në fëmijëri është ulur nga 21% në 19% që nga vlerësimet e fundit të publikuara pesë vjet më parë. Megjithatë, pavarësisht këtij progresi, reduktimi global do të duhet të jetë 20 herë më i shpejtë për të arritur Objektivin e Zhvillimit të Qëndrueshëm për t’i dhënë fund martesave të fëmijëve deri në vitin 2030.

Afrika Sub-Sahariane, e cila aktualisht ka shkallën e dytë më të lartë në botë të nuseve të mitura (20%), është mbi 200 vjet larg përfundimit të praktikës me normën aktuale. Rritja e shpejtë e popullsisë, e shoqëruar me krizat e vazhdueshme, duket se do të rrisë numrin e vajzave të reja të martuara në fëmijëri, në kontrast me rëniet e pritshme në pjesën tjetër të botës.

Amerika Latine dhe Karaibet po ashtu mbeten prapa dhe kanë nivelin e dytë më të lartë rajonal të martesave në moshë të hershme deri në vitin 2030. Pas periudhave të progresit të qëndrueshëm, gjithashtu në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore, Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore, rënia ka ndaluar.

Azia Jugore, nga ana tjetër, vijon të udhëheqë reduktimet e rasteve në nivel global dhe është në rrugën e duhur për të eliminuar praktikën e nuseve të reja në rreth 55 vjet. Megjithatë, rajoni vazhdon të jetë shtëpia e gati gjysmës (45%) së grave në botë që janë martuar gjatë fëmijërisë së tyre. Edhe pse India ka bërë përparim të konsiderueshëm në dekadat e fundit, ende përbën një të tretën e totalit global.