Bota Botë e Çuditshme

Shpiket xhami që reziston 10 herë më shumë ndaj plasaritjeve!

Një ekip hulumtues i “Penn State University” ka shpikur një lloj të ri xhami që do të zvogëlonte përgjysmë gjurmën e karbonit të qelqit të zakonshëm me sode-silikat, por me të paktën 10 herë më shumë rezistencë ndaj çarjes. Emri i zgjedhur për produktin është LionGlass dhe për të reduktuar ndikimin e tij mjedisor, studiuesit kanë eliminuar disa komponentë të përdorur në zinxhirin tradicional të furnizimit të qelqit, si sode dhe gur gëlqeror, të cilët lëshojnë dioksid karboni në atmosferë gjatë procesit të shkrirjes.

Për më tepër, ata arritën të punonin materialin në temperatura më të ulëta duke shkuar nga mbi 400° në pak më pak se 300° duke ulur kështu konsumin e energjisë me gati 30%. Sa i përket forcës, duhet të kihet parasysh se xhami standard fillon të plasaritet kur i nënshtrohet një ngarkese prej 0,1 kilogramësh nga një shpuese diamanti. LionGlass rezultoi plotësisht imun ndaj plasaritjeve gjatë testeve të kryera me një makinë specifike, duke e bërë atë kandidatin ideal për aplikime në sektorë si industria e automobilave, elektronika, arkitektura, komunikimi dhe kujdesi shëndetësor.

Kjo u shpjegua nga menaxheri i projektit John Mauro, duke shtuar se objektivi kryesor i hulumtimit është që prodhimi global i xhamit të jetë i qëndrueshëm në afat të gjatë. Prandaj, ekipi i shkencëtarëve po vazhdon të punojë në mënyrë që të shfrytëzojë karakteristikat e qëndrueshmërisë së xhamit të ri dhe ta bëjë atë edhe më të hollë. Kjo qasje do të bëjë të mundur marrjen e një produkti më të lehtë, duke reduktuar jo vetëm përdorimin e lëndëve të para dhe energjinë e nevojshme për prodhimin e tij, por edhe dhe mbi të gjitha atë që kërkohet për transport.