Art & Kulturë

Si arriti të zbulohej një mozaik romak në kantierin e ndërtimit të supermarketit në Angli?!

Arkeologët në Angli kanë zbuluar një mozaik fantastik romak në tokë të caktuar për një supermarket, duke sugjeruar se një vilë dikur pushtonte vendin. Një ekip ekspertësh nga Arkeologjia e Oksfordit iu kërkua të vëzhgonin parcelën e tokës në qytetin Olney, pranë Milton Keynes në Buckinghamshire, përpara punës për të ndërtuar një dyqan Aldi në vend. Pasi filluan të gërmonin, ata zbuluan pllakat me ngjyra të një mozaiku që tani besojnë se ishte pjesë e një vile romake, me një banjë aty pranë. Duke shpallur gjetjen mjaft emocionuese në mediat sociale, “Oxford Archeology” shkroi në Twitter:

Ka një vendbanim romak të njohur më parë në Olney #buckinghamshire, kështu që kur filloi puna, ne e dinim se ekzistonte mundësia për të gjetur disa struktura dhe gjetje mjaft të bukura, por një mozaik! Uau!

Mozaiku ende shfaq ngjyra të gjalla dhe modele të ndërlikuara dekorative, sipas një njoftimi për shtyp nga “Oxford Archaeology”.

Seksionet e pambuluara, jashtëzakonisht të gjalla, tregojnë një dekorim blu dhe krem në kufirin e jashtëm dhe një model të kuq, të bardhë dhe blu me elemente dekorative tipike romake në mbushje.

Ekipi u regjistrua nga zhvilluesi Angle Property sepse dëshmitë e një vendbanimi romak ishin gjetur më parë në këtë pjesë të qytetit. Pranë mozaikut, arkeologët zbuluan disa struktura guri, të cilat ata besojnë se mund të kenë qenë cisterna për grumbullimin e ujit dhe pjesë e një banjë. John Boothroyd, menaxher krysor i projektit në “Oxford Archaeology”, tha:

Për shkak të vendndodhjes së vendndodhjes ne parashikuam disa mbetje romake të dukshme, por zbulimi i këtij mozaiku fantastik i tejkaloi shumë ato pritshmëri.

Anthony Williamson, drejtor ekzekutiv dhe pjesërisht pronar i Angle Property, tha se zbulimi i ka befasuar të gjithë. Ai shtoi:

Mozaiku romak shton njohuritë tona dhe kuptimin e historisë sonë dhe do të regjistrohet plotësisht dhe informacioni do të publikohet. në kohën e duhur.

Gjetje të tilla të pabesueshme romake nuk janë të padëgjuara në Britani. Vitin e kaluar, një zonë e madhe e një mozaiku romak të ruajtur mirë u zbulua në Londër pranë Shard, ndërtesës më të lartë të kryeqytetit. Vendi, i cili u gërmua nga arkeologët, më parë shërbente si parkim makinash. Një vit më parë, një mozaik romak u zbulua në një fermë britanike. Ishte i pari i këtij lloji që u gjet në Mbetëtrinë e Bashkuar për të përshkruar betejën e heroit grek Akilit me Hektorin gjatë Luftës së Trojës.