Art & Kulturë

Historiani holandez gjen thesarin mesjetar duke përdorur një detektor metalesh!

Historiani holandez gjeti një thesar unik të artë mesjetar 1000-vjeçar, i përbërë nga katër varëse veshë ari, dy shirita fletësh ari dhe 39 monedha argjendi, njoftoi të enjten Muzeu Kombëtar Hollandez i Antikiteteve (Rijksmuseum van Oudheden). Lorenzo Ruijter, 27 vjeç, i cili i tha Reuters se ka qenë në kërkim të thesarit që kur ishte 10 vjeç, e zbuloi thesarin në vitin 2021 në qytetin e vogël verior të Hoogwoud, duke përdorur një detektor metali.

Ishte shumë e veçantë zbulimi i diçkaje kaq të vlefshme, nuk mund ta përshkruaj. Nuk e prisja kurrë të zbuloja diçka të tillë. Ishte e vështirë ta mbash sekret për dy vjet.

Por ekspertëve të Muzeut Kombëtar të Antikiteteve u duhej kohë për të pastruar, investiguar dhe datuar objektet e thesarit dhe tani kanë gjetur se monedha më e fundit mund të datohet rreth vitit 1250, gjë që i bëri ata të supozonin se thesari ishte varrosur atëherë. Në atë kohë bizhuteritë ishin tashmë dy shekuj, tha muzeu, duke shtuar se duhet të ketë qenë tashmë një pronë e shtrenjtë dhe e dashur.

Bizhuteritë e arta nga Mesjeta e Lartë janë jashtëzakonisht të rralla në Holandë.

Ndërsa do të mbetet një mister pse pikërisht thesari u varros, muzeu theksoi se kishte një luftë që po shpërtheu midis rajoneve holandeze West Friesland dhe Hollandës në mesin e shekullit të 13-të, me Hoogwoud që ishte epiqendra. Ruijter tha se është e mundur që dikush i fuqishëm në atë kohë i ka varrosur objektet me vlerë si një mënyrë për t’i mbrojtur ato dhe shpresojmë t’i gërmojë ato pasi të jetë përsëri i sigurt. Duke pasur parasysh rëndësinë e tij arkeologjike, thesari iu dha si hua muzeut që do ta ekspozojë, por do të mbetet pronë zyrtare e gjetësit Lorenzo Ruijter.