Lifestyle

Si ta kuptoni nëse fëmija juaj po bullizohet dhe si ta parandaloni këtë fenomen “vrasës”…

Askush nuk dëshiron që fëmija i tij të jetë bullizues ose të bullizojë të tjerët. Për fat të mirë, prindërit kanë mjetet e duhura për të parandaluar që fëmijët e tyre të mos bullizohen dhe hapi i parë është njohja e tij. Ne kemi përmbledhur disa nga shenpajat më të zakonshme që tregojnë se fëmija juaj po bullizohet, si dhe mënyrat se si mund të ndihmoni për ta shmangur atë. Ju njohim me to:

1. Sendet e humbura ose të dëmtuara

Sondazhet tregojnë se rreth 29% e atyre që bullizohen lëndohen fizikisht. Kini kujdes për gjërat e fëmijës tuaj. Shikoni nëse ata kanë humbur ose shkatërruar sende, si libra, pajisje, veshje ose bizhuteri. Mund të jetë një shenjë e bullizuesve që i marrin gjërat e tyre ose i dëmtojnë ata.

2. Një rënie e papritur e vetëvlerësimit

Bullizimi i bën fëmijët të fillojnë të vënë në dyshim vlerën e tyre. Si rezultat, vetëvlerësimi i tyre fillon të bjerë. Ata ulin kokën kur ecin ose flasin me një zë shumë të butë. Ata nuk do të flasin kur nuk adresohen drejtpërdrejt ose mund të shmangin plotësisht situata të tilla.

3. Probleme me gjumin ose makth

Kur fëmijët tuaj papritmas kanë vështirësi në gjumë ose ankthe të shpeshta, mund të jetë një shenjë e bullizimit. Hulumtimet tregojnë se bullizimi mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në cilësinë e gjumit të një fëmije. Mundohuni të mbani nën kontroll fëmijët tuaj gjatë natës sa më shumë që të keni mundësi.

4. Shmangia e miqve

Ju mund të vini re që fëmija juaj zgjedh të qëndrojë në shtëpi sesa të shkojë të takojë miqtë. Mund të jenë shenja të frikës. Ata mund të duan të shmangin shanset për të takuar bullizuesit në çdo mënyrë që të munden. Braktisja e shkollës mund të mos jetë një opsion për ta, kështu që ata qëndrojnë në shtëpi për më gjatë.

5. Tërheqja nga ndërveprimet familjare

19% e studentëve të bullizuar raportojnë një tendosje në marrëdhëniet e tyre me anëtarët e familjes. Fëmija juaj mund të jetë në të njëjtën dhomë me ju, por ai mund të mos kontribuojë fare në bisedë ose ata mund të fillojnë të kalojnë më shumë kohë në dhomën e tyre. Kjo është e rrezikshme, veçanërisht kur fëmija nuk kishte probleme më parë me bashkëveprimin me familjen.

6. Një ndryshim i papritur në qëndrimin ndaj prindërve

Bullizimi mund të shkaktojë probleme me shëndetin emocional të fëmijës. Ata mund të fillojnë të shfaqin ndryshime në mënyrën se si i trajtojnë ndjenjat e tyre. Nëse ata janë viktima të bullizimit, ka shumë mundësi që ata të bëjnë qëllimisht gjëra të gabuara. Ata fillojnë të shfaqin agresionin e tyre te vëllezërit, motrat apo edhe prindërit e tyre.

7. Duke kërkuar në mënyrë të pazakontë para ose gjëra të tjera

Bullizimi mund të vijë në forma të ndryshme. Mund të jetë fizike, verbale, sociale ose virtuale. Bullizuesit mund t’i bëjnë presion “viktimave” të tyre që të fillojnë t’u japin më shumë. Si rezultat i atij kërcënimi, fëmijët mund të fillojnë të kërkojnë nga prindërit e tyre më shumë sende ose më shumë para sesa do të kishin nevojë normalisht.

8. Lëndimet e pashpjegueshme

Bullizuesit mund të bëhen fizikisht të dhunshëm. Nëse fëmija juaj papritmas ka lëndime ose mavijosje, mund të jetë një shenjë se po bullizohen. Nëse ata nuk janë në gjendje të shpjegojnë se ku i kanë marrë plagët, kjo mund të jetë arsye për shqetësim.

Si të parandaloni bullizmin?

Sipas “StopBullying”, ka 4 mënyra se si mund të ulni rrezikun që fëmija juaj të bullizohet.

1.Shpjegojini fëmijës tuaj se çfarë është bullizmi.
2.Sigurohuni që jeni duke komunikuar vazhdimisht me fëmijën tuaj.
3.Shtyjeni fëmijën tuaj të zbulojë dhe përmirësojë interesat dhe hobet. Kjo rrit besimin dhe një fëmijë i sigurt ka më pak gjasa të jetë viktimë e bullizmit.
4.Bëhuni një shembull i mirë. Fëmija juaj atëherë do të vendosë që sjelljet e padrejta janë të papranueshme.