Botë e Çuditshme Food & Drink Tech

Thuajini nepsit ‘mirupafshim’, prodhohet televizori që mund ta lëpini për të ndjerë shijen e ushqimit!

Së fundmi, profesori japonez Homei Mijashit ka zhvilluar prototipin e ekranit të televizorit që mund ta lëpini dhe që mund të imitojë shijet e ushqimeve, që është një hap drejt realizimit të sensorëve shumë-funksional të shijuarit të ushqimit përmes shikimit. Pajisja e quajtur Taste the TV (TTTV) përdor një hapësirë “rezervuar” të vogël me 10 shije, që në kombinim ofrojnë shije të caktuara të ushqimeve.

Mostra e shijes më pas kalon nëpër foljen higjienike në televizorin e sheshtë, me qëllim që shikuesi të mund ta shijoj. Homei Mijashit, profesor në Universitetin Mei në Tokio u shpreh se:

Në ‘epokën’ e koronavirusit ky lloj i teknologjisë përmirëson mënyrën sesi njerëzit lidhen dhe komunikojnë me botën e jashtme. Qëllimi është t’i ofrohet njerëzve përvoja që të shijojnë diçka siç janë ushqimet nëpër restorante në pjesë të ndryshme të botës, por që derisa qëndrojnë në shtëpi mund t’i realizojnë këto qëllime.

https://twitter.com/interaksyon/status/1473926354487836675?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1473926354487836675%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftelegrafi.com%2Fshkencetari-japonez-prodhon-televizorin-qe-mund-ta-lepini-per-ta-ndjere-shijen-e-ushqimit-qe-e-tregon-ekrani%2F

Mijashti punon me një ekip prej 30 nxënësve dhe ka prodhuar pajisje të ndryshme për shije, përfshirë pirunin që e bën ushqimin të ketë një shije më të mirë. Ndërkaq, ju sjellim në vëmendje se në Japoni, kompania më e madhe e ushqimeve fast food në botë, McDonald’s po përballet me mungesa të mëdha në furnizimin me patate.

Siç raporton BBC, shkak për krizën janë problemet e vonesat e shkaktuara nga pandemia koronavirus. McDonald’s pohoi se këto vonesa në dërgesa po ndikojnë për keq në prodhimin e të famshmeve ‘french fries’. Për këtë arsye, po detyrohet të zvogëlojë sasinë, të paktën deri më 30 dhjetor.