Tech

Viktimat e vrasjeve të rikrijuara nga inteligjenca artificiale janë trendi më i frikshëm i momentit!

TikTokers kanë filluar një prirje të re shqetësuese të përdorimit të inteligjencës artificiale gjeneruese për të përshkruar vrasje të tmerrshme dhe krime të tjera të tmerrshme të vërteta të kryera kundër fëmijëve. Videoklipet që rezultojnë, “deepfake” të modifikuara, pasi ato nuk ndryshojnë imazhet ekzistuese, por krijojnë të reja,  tregojnë fëmijë të vegjël, ndonjëherë të mavijosur, duke rrëfyer përvojat e tyre rrëqethëse të jetës reale me zëra të krijuar nga kompjuteri.

Vrasjet e dukshme për të cilat flitet, në vetën e parë, nga fëmijët e CGI përfshijnë atë të Elisa Izquierdo, një 6-vjeçareje e vrarë nga nëna e saj. Një tjetër video tregon historinë e Carl Newton Mahan, djalit 6-vjeçar nga Kentaki, i cili qëlloi për vdekje një 8-vjeçare në vitin 1929. Disa video janë parë pothuajse 3 milionë herë. Shumë nga klipet pretendojnë se AI përdoret në vend të fotove reale si një mënyrë për të “respektuar familjen” e të ndjerit. Emrat janë modifikuar gjithashtu pak në disa raste.

 

Rolling Stone raportoi se imazhet e rikrijuara të vdekjeve të famshme, si ato të Presidentit John F. Kennedy dhe George Floyd, kanë bërë gjithashtu xhiron në platformën e mediave sociale. Deri më tani, ato video janë hequr. Një llogari e cila gëzon pothuajse 50,000 ndjekës dhe është e njohur për postimin e këtyre videove, @truestorynow, është ndaluar nga TikTok për shkelje të udhëzimeve të komunitetit, sipas Rolling Stone.

Ata janë mjaft të çuditshëm dhe rrëqethës. Ato duken të dizajnuara për të shkaktuar reagime të forta emocionale, sepse është mënyra më e sigurt për të marrë klikime dhe pëlqime. Është e pakëndshme të shikosh, por mendoj se ky mund të jetë thelbi.

Jo vetëm që kjo praktikë është shqetësuese për shumë shikues, por Bleakly paralajmëron se “kjo ka një potencial real për të riaktivizuar njerëzit që janë viktimizuar më parë”.

Imagjinoni të jeni prind ose i afërm i një prej këtyre fëmijëve në këto video të AI. Përfaqësojnë një zonë gri shumë ngjitëse dhe të errët. Ju hyni në internet dhe me këtë zë të çuditshëm, me zë të lartë, këtu është një imazh i AI bazuar në fëmijë të vdekur, duke hyrë në detaje shumë të tmerrshme për atë që i ndodhi atyre.