Lifestyle

Burrat veganë janë perceptuar si më pak të përshtatshëm për ‘punë mashkullore’, zbulon studimi!

Heqja dorë nga djathi mund të dëmtojë perspektivat tuaja për karrierë. Por veganët kanë më pak gjasa të punësohen veçanërisht nëse kandidati është mashkull, ka zbuluar hulumtimi. Ekspertët polakë zbuluan se burrat që renditnin preferencat e tyre dietike si vegane në aplikimin e tyre për punë, perceptoheshin si më pak kompetentë nga punëdhënësit e mundshëm.

Kjo ishte veçanërisht e mprehtë nëse ata kishin aplikuar për punë që studiuesit pretendonin se ishin stereotipisht ‘mashkull’, si për shembull një analist financiar. Megjithatë, nëse gratë konsumuan apo jo mish nuk ndikoi në perspektivat e tyre të punës, sipas studiuesve. Interesi për një dietë me bazë bimore është rritur në vitet e fundit, me veganët që përmendin arsye etike, mjedisore ose shëndetësore. Disa studime sugjerojnë se dieta ul rrezikun e sulmeve në zemër dhe diabetit të tipit 2.

Por studiuesit nga Universiteti i Varshavës thanë se punëdhënësit gabimisht duket se e lidhin veganizmin tek burrat me paaftësinë. Polonia u zgjodh për qasjen e saj konservatore ndaj veganizmit, me vetëm një për qind të polakëve që identifikohen si veganë ose vegjetarianë sipas të dhënave më të fundit të Eurostat. Rreth 838 pjesëmarrësve të studimit iu paraqitën rastësisht një nga tetë versionet e një CV-je fiktive nga burra dhe gra që supozohej se aplikonin për një punë. Kjo përfshinte përgjigje të ndryshme për gjininë e kandidatit dhe rolin e punës për të cilin aplikohet.

Në seksionin e hobit, ose ‘gatim me bazë bimore’ ose ‘gatim’ u shtua për të dalluar midis veganëve dhe joveganëve. Gjithashtu u renditën informacionet bazë duke përfshirë përvojën e mëparshme në pozicionin dhe arsimin në lidhje me rolin e punës. Më pas, vullnetarëve iu kërkua të gjykonin çdo aplikim për të paktën 60 sekonda, përpara se t’i përgjigjeshin një sërë pyetjesh në lidhje me kandidatin.

Pyetjet matën perceptimet e ngrohtësisë dhe kompetencës. Më pas të anketuarit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me përshtatshmërinë e kandidatit për pozicionin e punës dhe për gatishmërinë e tyre për të punësuar kandidatin në një shkallë nga një deri në shtatë.

Duke shkruar në Journal of Social Psychology, studiuesit thanë se burrat veganë konsideroheshin më pak të aftë se mishngrënësit e të njëjtit seks. Burrat veganë që aplikonin për pozicionin e analistit financiar shënuan një mesatare prej 4.77 dhe 4.26 respektivisht për kompetencën dhe ngrohtësinë. Në të kundërt, mishngrënësit shënuan rezultate prej 4.92 dhe 5.3.