Health & Beauty Tech

Ekzaminimi i mamografisë i mbështetur nga AI rrit zbulimin e kancerit të gjirit me 20%!

Inteligjenca artificiale gjeti më shumë kancere të gjirit sesa mjekë me vite të tëra trajnimi dhe përvojë dhe e zvogëloi ngarkesën e mjekëve për leximin e mamografisë pothuajse në gjysmë, zbuloi një studim i ri në fazat e hershme.

Kjo nuk do të thotë se spitali juaj do të lejojë një kompjuter të përcaktojë nëse keni kancer në çdo kohë. Ka ende shumë kërkime për të bërë, por studimi tregon se AI është i sigurt për t’u përdorur në zbulimin e kancerit të gjirit dhe mund t’i bëjë mjekët edhe më efektivë në gjetjen e kancerit sesa janë tani.

Studime të tjera kanë treguar se AI mund të jetë i dobishëm në parashikimin e rrezikut të kancerit të gjirit, por ato përdorin modele ose janë fokusuar në të dhëna retrospektive. Hulumtimi i ri mendohet të jetë testi i parë i rastësishëm i kontrollit për të krahasuar zbulimin e kancerit të gjirit të ndihmuar nga AI me zbulimin e bërë vetëm nga njerëz të trajnuar mirë.

Studiuesit shikuan skanimet e më shumë se 80,000 grave në Suedi që iu nënshtruan një mamografie midis prillit 2021 dhe korrikut 2022. Gjysma e grave u caktuan në një grup në të cilin AI lexoi mamografinë përpara se të analizohej nga një radiolog. Mamogramet e grupit tjetër u lexuan nga dy radiologë pa përdorimin e AI. Të gjithë radiologët në studim u konsideruan me përvojë të lartë.

Grupi skanimet e të cilit u lexuan nga një radiolog së bashku me AI kishin 20% më shumë kancere të zbuluara sesa grupi mamografitë e të cilit u lexuan nga dy radiologë pa ndihmën teknike shtesë. Në përgjithësi, ekzaminimet e mbështetura nga AI rezultuan në një shkallë të zbulimit të kancerit prej 6 për 1000 gra të ekzaminuara, krahasuar me 5 për 1000 me qasjen standarde.