Celebrities Film & Tv

Flasin ekspertët/ “Squid Game” po dëmton zhvillimin emocional të fëmijëve!

“Squid Game” vjen nga skenaristi-regjisori Hwang Dong-hyuk, i cili njihet për filmat “The Fortress”, “Miss Granny” dhe “Silenced”. Seriali tregon historinë e një grupi garuesish që bien dakord të marrin pjesë në një lojë misterioze të mbijetesës me një çmim të përgjithshëm prej gati 40 milion dollarë. Loja përfshin qindra garues që luajnë lojëra tradicionale për fëmijë me kthesa vdekjeprurëse. Shikuesit dhe kritikët i janë përgjigjur pozitivisht këtij seriali.

Megjithatë, shkollat ​​po paralajmërojnë prindërit që të mos i lënë fëmijët e tyre të shikojnë serialin e Netflix-it, pasi disa nxënës u panë duke imituar skena të njëjta si në serial. Shfaqja e diskutueshme tani ka ndikuar që shkollat t’iu kërkojnë prindërve të monitorojnë atë që fëmijët e tyre po shikojnë mes frikës së imitimit të personazheve të serialit.

Së fundmi kanë folur dhe disa ekspertë mbi serialin hit të momentit. Sipas Dr. Sandra Wheatley, një psikologe sociale e specializuar në prindërim, prindërit mund t’i mësojnë fëmijët e tyre të jenë ngacmues duke i lënë ata të shikojnë lojërat shumë të dhunshme të “Squid Game”. Ajo tha se seriali i Netflix-it mund të dëmtojë “zhvillimin social dhe emocional” të të rinjve nëse ata e shikojnë atë.

Seriali i Koresë së Jugut ka shkaktuar debat të madh në faqen e prindërve të quajtur ‘Mumsnet’, me disa prindër që thonë se ishte mirë për fëmijët e moshës tetë vjeç. Skenat më të errëta të serialit janë ato kur lojëtarët e humbur vendosen në arkivole dhe kur njerëzit qëllohen në kokë. Dr Wheatley tha se fëmijët e moshës fillore mund të mos jenë aq të rritur sa të kuptojnë kontekstin e dhunës, duke shtuar:

Kjo mund t’i bëjë ata të pyesin: “Pse askush nuk i ndihmon ata?” Është e qartë se ka mesazhe atje që ne me të vërtetë nuk duam që fëmijët tanë t’i ndjekin. Kjo mund të trondisë themelet e asaj që ata po mësojnë në shkollë, që është fakti se ne duhet të kujdesemi dhe të ndihmojmë njëri-tjetrin. Nëse shohim dikë tjetër që po ngacmohet ose lëndohet, ne i themi një mësuesi dhe ne i vijmë në ndihmë atij personi dhe nuk largohemi.

Por, ky serial ndër të tjera ka shkaktuar varësi mbarëkombëtare dhe psikologjia mund të japë një shpjegim për këtë. Sipas psikologëve seriali tregon realitetin e papërpunuar të kohës sonë, ku gjithçka sakrifikohet në altarin e parave, ndërsa kritikon në të njëjtën kohë shoqërinë konkurruese kapitaliste. Të varfërit konkurrojnë në një lojë jetë a vdekje për të mbijetuar dhe e gjithë kjo bëhet për të argëtuar të pasurit. Në një kohë kur gjithnjë e më shumë njerëz janë të frustruar me shoqërinë, shqetësimi për padrejtësitë shoqërore është shumë i popullarizuar.