Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty Lifestyle

Gjërat që çdo nënë duhet të dijë para se të ketë një fëmijë të dytë…

Gjatë shtatzënisë, mitra juaj duhet të zgjerohet gati 500 herë në madhësi në 9 muaj dhe pastaj të kthehet në dimensionet e saj origjinale. Shumë gra madje raportojnë dëmtim të kujtesës dhe konfuzion gjatë shtatzënisë.

Por edhe pas këtyre përvojave shumë prej jush me dëshirë ngeleni shtatzënë për herë të dytë apo edhe të tretë. Por mbani mend, çdo shtatzëni është e ndryshme. Njihuni me disa pika të rëndësishme se si shtatzënia juaj e dytë mund të ndryshojë nga ajo e parë.

1. Shtatzënitë e dyta mund t’ju lodhin më shumë.

E mbani mend shtatzëninë tuaj të parë dhe sa energjike jeni ndjerë? Kjo ishte një kohë e veçantë në jetën tuaj dhe ju morët shumë përkëdhelje nga partneri, miqtë dhe familja juaj. Por në shtatzëninë tuaj të dytë, ju tashmë keni përgjegjësinë për t’u kujdesur për fëmijën tuaj të parë dhe kjo do të thotë që ju nuk mund të keni aq shumë kohë për veten sa kishit herën e parë.

Ndërkaq, trupi juaj po “përmbytet” me një hormon të quajtur progesteron, i cili po përgatit trupin tuaj për të gjitha ndryshimet fizike të lindjes. Efekti anësor i këtij hormoni është lodhja, kështu që ju mund të ndjeni valë lodhjeje më shumë herën e dytë.

2. Do t’i ndjeni lëvizjet e foshnjës shumë më herët.

Lëvizjet e para të foshnjës zakonisht në shtatzënitë e parë, mund t’i ndjeni për herë të parë midis javës së 16-të dhe 25-të. Në shtatzëninë e dytë, ju mund t’i ndjeni lëvizjet e foshnjës që në javën e 13-të, më shumë sepse tashmë e dini se si ndihen.

3. Goditja e foshnjës mund të jetë më e dukshme dhe më e madhe.

Për shumë gra shtatzëna për herë të parë, lëvizjet e foshnjave shpesh shfaqen në tremujorin e dytë. Por gjatë një shtatëzënie të dytë lëvizja apo goditja shfaqet më herët. Ekspertët thonë se kjo ndodh sepse muskujt e barkut janë shtrirë pak dhe ata mund të mos jenë kthyer në madhësinë e tyre origjinale. Plus, kjo mund të nënkuptojë edhe më shumë strija.

4. “Sëmundja e mëngjesit”

Gjërat gjatë shtatzënisë tuaj të dytë mund të mos jenë të njëjta me ato të së parës. Për disa gra, sëmundja e tmerrshme e mëngjesit nuk arrin kurrë ndërsa për disa të tjera, është shumë më keq se herën e parë që nënkupton se do të keni të përziera.

5. Ndjeshmëria e gjirit mund të zvogëlohet.

Shtatzënitë e para zakonisht vijnë me aq shumë ndjeshmëri të gjirit saqë sutjenat bëhen armike. Por për shumë gra, shtatzënitë e dyta nuk sjellin një ndjeshmëri të tillë ekstreme në gjinjtë e tyre dhe madhësia e gjinjve nuk rritet aq shumë herën e dytë.

6. Më pak neveri ndaj ushqimit.

Ju gjithashtu mund të zbuloni se në shtatzëninë tuaj të dytë, dëshirat ose neveritë tuaja për ushqimin nuk janë aq të theksuara sa ishin herën e parë. Nga ana tjetër, mund të përjetoni neveri të reja për disa ushqime specifike.

7. Kontraktimet pas lindjes mund të jenë më intensive dhe të dhimbshme.

Pasi të keni lindur fëmijën tuaj, mitra duhet të punojë shumë për t’u kthyer në madhësinë e saj origjinale dhe ndërsa kontraktohet, ju merrni kontraktime pas lindjes ose pas dhimbjeve. Ju mund të keni ndjerë një version të butë të këtyre të ngjashme me dhimbjet menstruale pas lindjes së fëmijës tuaj të parë por këto bëhen më të rënda në shtatzënitë e dyta. Në fakt, ju mund t’i ndjeni ato më shumë gjatë dhënies së gjirit.

8. Shtatzënitë e dyta mund të rezultojnë në më shumë dhimbje në shpinë.

Një nga hormonet e shumta të prodhuara në trupin tuaj gjatë shtatzënisë është relaxin. Detyra e tij është të përgatisë trupin tuaj për të lindur duke liruar muskujt dhe nyjet tuaja. Ju mund të keni ndjerë dhimbje shqetësuese, veçanërisht në shpinë gjatë shtatzënisë tuaj të parë. Por në shtatzëninë tuaj të dytë, dhimbja ka të ngjarë të përkeqësohet. Fajtori është përsëri relaksimi, i cili po çliron nyjet dhe muskujt tashmë të liruar edhe më shumë, duke ju shkaktuar shqetësim.