Tech

Hakerat vjedhin adresat e emailit të më shumë se 200 milionë përdoruesve të Twitter!

Së fundmi, hakerët kanë vjedhur adresat e emailit të më shumë se 200 milionë përdoruesve të Twitter dhe i postuan në një forum hakerimi në internet. Shkelja ‘për fat të keq do të çojë në shumë hakerime, phishin dhe doxxing’, shkroi Alon Gal, bashkëthemelues i firmës izraelite të monitorimit të sigurisë kibernetike Hudson Rock, në LinkedIn.

Twitter nuk e ka komentuar raportin, për të cilin Gal postoi fillimisht në mediat sociale më 24 dhjetor, as nuk iu përgjigj pyetjeve në lidhje me shkeljen që nga ajo datë. Nuk ishte e qartë se çfarë veprimi, nëse ka marrë Twitter për të hetuar ose korrigjuar çështjen. Reuters nuk mundi në mënyrë të pavarur të verifikonte se të dhënat në forum ishin autentike dhe vinin nga Twitter. Imazhet me screenshot e forumit të hakerëve, ku të dhënat u shfaqën, kanë qarkulluar në internet.

Troy Hunt, krijuesi i faqes për njoftimin e shkeljeve, “Have I Been Pwned” pa të dhënat e publikuara dhe tha në Twitter se dukej “afërsisht ashtu siç është përshkruar”. Nuk kishte të dhëna për identitetin ose vendndodhjen e hakerit ose hakerëve pas shkeljes. Mund të ketë ndodhur që në vitin 2021, që ishte përpara se Elon Musk të blinte kompaninë. Pretendimet për madhësinë dhe shtrirjen e shkeljes fillimisht varionin me llogaritë e hershme në dhjetor duke thënë se 400 milionë adresa emaili dhe numra telefoni ishin vjedhur.

Një shkelje e madhe në Twitter mund të interesojë rregullatorët në të dy anët e Atlantikut. Komisioni për Mbrojtjen e të Dhënave në Irlandë, ku Twitter ka selinë e tij evropiane dhe Komisioni Federal i Tregtisë i SHBA-së kanë monitoruar kompaninë në pronësi të Elon Musk për pajtueshmërinë me rregullat evropiane të mbrojtjes së të dhënave dhe një urdhër pëlqimi respektivisht nga SHBA.

Së fundmi, Twitter ka prezantuar një funksion ekstra për ata përdorues që paguajnë tarifën e abonimit prej 8 dollarësh, atë të videove më të gjata. Kompania ka përditësuar faqen e saj në Twitter Blue për të konfirmuar që klientët që abonohen do të jenë në gjendje të ngarkojnë video deri në 60 minuta, në 1080 pixel dhe deri në 2 GB.