Art & Kulturë

Historia e çuditshme e një gruaje/ Të blesh rastësisht një bust mjaft të rëndësishëm për historinë romake me vlerë 34,99 dollarë!

Nga koha e tij në Gjermani gjatë Luftës së Dytë Botërore deri në raftet e një vullneti të mirë të Teksasit, një bust romak 2000-vjeçar po kthehet në shtëpi. Në vitin 2018, Laura Young e bleu bustin për vetëm 34,99 dollarë në një Goodwill në zonën e Austin, pa dijeni për historinë e saj të lashtë. Busti iu dha hua nga Glyptothek i Mynihut në Muzeun e Artit të San Antonio për vitin e kaluar dhe muajin e ardhshëm do të kthehet në Gjermani. Young pë CNN tha:

Unë thjesht po kërkoja diçka që dukej interesante. Ka qenë vërtet e hidhur. Jam pak në mohim, por kam në plan ta vizitoj atë në Gjermani.

Kur hulumtoi se nga erdhi busti vitin e kaluar, Young u vu në kontakt me Sotheby’s, i cili konfirmoi se busti vlerësohej të ishte rreth 2000 vjet i vjetër. Identiteti i bustit nuk është ende i sigurt, por ekipi në SAMA i tha CNN se ata besojnë se ai i ngjan udhëheqësit ushtarak romak Sextus Pompey.

Unë, së bashku me disa studiues të tjerë që punuan nga fotografitë e shembullit gjerman pas zhdukjes së tij, kam sugjeruar Sextus Pompey, bazuar në ngjashmëritë me portretet e babait të tij, Pompeut të Madh, dhe me monedhën që ishte përfshirë në etiketë në SAMA’s. ekspozita e portretit, e cila ka një portret të Sextusit në të.

Busti u vendos fillimisht në një kopje të një shtëpie të Pompeit, e njohur gjithashtu si Pompejanum, dhe u zhvendos në ruajtje pak para se ndërtesa të shkatërrohej gjatë luftës. Më pas besohet se rreth viteve 1950 një ushtar amerikan vodhi bustin dhe e solli në SHBA, kështu që përfundimisht përfundoi në dyqanin e ushqimit dhe në duart e Young. Vitin e kaluar, busti i mermerit prej 52 kilogramësh është parë nga mijëra të ftuar në SAMA, duke përfshirë kryedukën Carl Christian të Austrisë dhe kryebashkiakun e San Antonio, Ron Nirenberg.

 

21 maji do të jetë dita e fundit e artefaktit në muze, kur do të dërgohet më pas në Gjermani. SAMA thotë se busti do të bashkohet me dy skulptura të tjera romake nga muzeu dhe do të udhëtojë përsëri në Gjermani për të qenë sërish bashkë për herë të parë në vite. Një përfaqësues nga Glyptothek do të mbikëqyrë procesin e paketimit të artefakteve dhe do t’i dërgojë personalisht në shtëpinë e tyre.