Art & Kulturë

Pasi drejtori u shkarkua nga puna për shkak të statujës së Michelangelo, kryebashkiaku italian e fton atë në Firence!

Kryebashkiaku i Firences ka ftuar Hope Carrasquilla, ish-drejtoreshën e një shkolle në Florida, e përfshirë në polemika mbi një mësim të klasës së gjashtë mbi “David” të Michelangelo, për të vizituar Italinë pasi u detyrua të largohej nga puna javën e kaluar. Duke shkruar në Twitter të dielën, politikani Dario Nardella tha se do të “ftonte personalisht” edukatoren amerikane në Firence, ku ndodhet statuja, për t’i dhënë asaj njohjen në emër të qytetit, duke shtuar se arti është qytetërim dhe kushdo që e mëson atë meriton respekt.

Lëvizja vjen pasi Carrasquilla dha dorëheqjen nga pozicioni i saj në Shkollën Klasike Tallahassee pas ankesave për një mësim që paraqiste skulpturën e famshme nudo të Michelangelo të figurës biblike David. Edhe pse ish-drejtoresha i tha një media lokale se një prind ishte ankuar se mësimi ishte “pornografik”, shkolla këmbëngul se ajo u qortua për mosndjekjen e procedurës, krahas mosmarrëveshjeve të tjera të paspecifikuara dhe jo sepse vetë statuja 500-vjeçare ishte konsiderohet e pahijshme.

Ajo nuk u la të ikte për shkak të mësimit të Mikelanxhelos “David”. Ne nuk po përpiqemi të ndalojmë foton. Ne mendojmë se është e bukur, por do të sigurohemi që koncepti i të drejtave prindërore të jetë suprem në Florida dhe në shkollën tonë.

Polemika vjen pas ligjit të vitit të kaluar për të drejtat e prindërve në arsim, i mbështetur nga guvernatori i Floridës, Ron DeSantis, i cili vendosi kontrolle më të rrepta mbi atë që mund të mësohet në shkollat publike. I përshkruar nga kundërshtarët si akti “Don’t Say Gay”, për shkak të kufizimeve të tij në mënyrën se si mësuesit trajtojnë seksualitetin dhe gjininë, legjislacioni gjithashtu u jep prindërve në shkollat publike të Floridas të drejtën të marrin komunikim efektiv nga drejtori i shkollës për mënyrën në të cilat materialet mësimore përdoren për zbatimin e objektivave kurrikulare të shkollës.

Ne do të sigurohemi që prindërit të dinë në mënyrë specifike se çfarë do t’u tregojmë fëmijëve të tyre, për çfarë do të flasim me fëmijët e tyre dhe çdo fjalë kyçe që mund të jetë një ngjarje nxitëse. Kjo u jep prindërve mundësinë të thonë: “Prisni një minutë. Fëmija im nuk është aq i rritur sa ta dëgjojë këtë”.