Health & Beauty Lifestyle

Ilaçi i ri për migrenën i miratuar për përdorim në National Health Service po iu jep shpresë mijëra njerëzve!

Mijëra të sëmurëve nga migrena do t’u ofrohet një ilaç i ri për të shmangur simptomat agonizuese. Rimegepant është miratuar për përdorim në Angli, duke hapur rrugën për 145,000 të rritur që të fillojnë ta marrin atë. Ilaçi merret si një vaferë që tretet nën gjuhë dhe u rekomandohet njerëzve që kanë të paktën katër migrenë në muaj, kur tre trajtime të tjera kanë dështuar.

Është trajtimi i parë parandalues i migrenës që mund të merret nga goja çdo ditë që rekomandohet nga Instituti Kombëtar për Kujdesin dhe Përsosmërinë (NICE). Helen Knight, nga NICE, tha:

Çdo vit jetët e miliona njerëzve në Angli dëmtohen nga sulmet e migrenës. Ato mund të jenë jashtëzakonisht dobësuese dhe mund të ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës së një personi. Për shumë mijëra njerëz, rimegepant ka të ngjarë të jetë një shtesë e mirëpritur dhe më e përshtatshme për opsionet ekzistuese për një gjendje që shpesh neglizhohet dhe trajtohet në mënyrë të pamjaftueshme. Draft-udhëzuesi i sotëm tregon përkushtimin tonë për t’u fokusuar në atë që ka më shumë rëndësi dhe për të marrë kujdesin më të mirë për njerëzit duke siguruar vlerën për tatimpaguesit.

Më shumë se 5.6 milionë njerëz në Angli vuajnë nga migrena, me rreth 190,000 sulme të përjetuara çdo ditë. Migrena mund të shkaktojë dhimbje koke, nauze, të vjella, probleme me shikimin, lodhje dhe ndjeshmëri ndaj dritës, zërit dhe erërave. Opsionet e mëparshme të trajtimit ishin kryesisht të kufizuara në barnat që përdoren për trajtimin e kushteve të tjera, të tilla si beta-bllokuesit, ilaqet kundër depresionit dhe medikamentet e epilepsisë.

Nice ka rimegepant me dritë jeshile për njerëzit me migrenë episodike, të përcaktuara si më pak se 15 sulme në muaj. Ilaçi i njohur gjithashtu si Vydura dhe i prodhuar nga Pfizer – funksionon duke bllokuar aktivizimin e një proteine në tru. Kjo parandalon ndërtimin e tij, i cili mund të shkaktojë inflamacion në enët e gjakut të ndërthurura me mbaresat nervore, duke shkaktuar migrenë.

Tre injeksione mujore: erenumab, galcanezumab dhe fremanezumab – që e bëjnë këtë janë miratuar gjithashtu më parë, por ato janë më pak të përshtatshme. Rimegepant është treguar se përgjysmon sasinë e dhimbjeve të forta të kokës që vuajnë pacientët në prova. Gjithashtu mund të lehtësojë simptomat brenda 10 minutave dhe do të përshkruhet nga mjekët e përgjithshëm dhe specialistët.