Tech

Ju prezantojmë me miun robot, i përgatitur për misione shumë specifike!

Shkencëtarët kinezë kanë krijuar për herë të parë një mi-robot, që sillet fiks si një brejtës i vërtetë. Instituti i Teknologjisë së Pekinit ka prezantuar atë që e ka quajtur SQuRo, një robot që do të përdoret për misionet e kërkim-shpëtimit, duke shfrytëzuar aftësinë e tij për t’u futur në hapësira tejet të ngushta.

Emri i robotit do të thotë “miu robot miniaturë me katër këmbë” (SQuRo, një mi i vogël robot me katër këmbë) dhe prototipi i tij biologjik ishte miu gri (Rattus norvegicus). Mekanizmi ka dy shkallë lirie në secilën këmbë, plus dy në bel dhe dy në kokë. Ky dizajn imiton shtyllën kurrizore fleksibël të një miu të vërtetë, i cili lejon makinën të përkulet shpejt dhe të marrë kthesa të mprehta. Rrezja minimale e rrotullimit është 48% e gjatësisë së trupit të robotit.

Rezultoi se SQuRo është më i lehtë se makinat e ngjashme, me peshë vetëm 220 gram dhe 200 gram. Kamerat dhe sensorë të ndryshëm mund të shërbejnë si ngarkesë. Roboti ka një strukturë pothuajse të rregullt me kalime deri në 90 mm të gjera, kapërcen pengesat deri në 30 mm të larta, ruan ekuilibrin kur pjerrësia 15 ° dhe kthehet dhe qëndron në vend shpejt pas rënies. Lëvizja e robotit kontrollohet nga një mikroprocesor i integruar që kalon automatikisht sistemin në një nga katër mënyrat e disponueshme. Autorët e projektit besojnë se në praktikë SQuRo mund të përdoret për të kërkuar viktima në fatkeqësi natyrore, si dhe për të kërkuar objekte të vështira për t’u arritur. Shkenctarët kinezë shprehen:

Minjtë janë shumë të shkathët dhe kanë një aftësi të jashtëzakonshme për t’u përshtatur me mjedisin. Për të krijuar këtë robot, kemi studiuar me imtësi mënyrën e lëvizjes së minjve dhe shpikja jonë, njësoj si një mi i vërtetë, mund të depërtojë edhe në hapësira ku duket e pamundur që të arrihet.