Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Tech Travel

Ju prezantojmë me tullumbacen që do të fluturojë më shpejt se aeroplani!

Kompania amerikane “Space Perspective” po zhvillon një tullumbace stratosferike që është në gjendje të arrijë buzë atmosferës së Tokës. Supozimi është që projekti “Neptun One” do të përdoret në udhëtimet komerciale, duke u siguruar udhëtarëve pamje të paharrueshme të planetit tonë.

“Neptun One” do të kontrollohet nga një pilot dhe do të shkojë në një lartësi mbresëlënëse prej 30 km. Për krahasim, lartësia e lundrimit të avionëve të pasagjerëve është midis 5 dhe 11 km, dhe Concorde legjendar arriti një lartësi prej 18 km.

Balona nuk do t’ju lejojë të udhëtoni në hapësirën e jashtme (kjo fillon nga rreth 100 km mbi sipërfaqen e planetit tonë), por pamjet që i presin udhëtarët do të jenë gjithsesi shumë madhështore.

Më 18 qershor, në NASA, ndodhi një simulim i suksesshëm i fluturimit Neptune One. Kapsula e provës u nis në 5.23 të mëngjesit me kohën lokale, duke arritur një lartësi prej 33 km. I gjithë fluturimi, i cili përfundoi në ujërat e Gjirit të Meksikës, zgjati 6 orë e 39 minuta.

Sipas deklaratës së kompanisë, testi u zhvillua normalisht dhe plotësoi të gjitha objektivat themelorë. Pas përpjekjeve të mëtejshme të suksesshme, “Space Perspective” synon të fillojë fluturimet me njerëz dhe krijimin e Neptune One. Përveç turistëve, tullumbacja do të përdoret për të transportuar shkencëtarë dhe materiale kërkimore.

Sa do të kushtojë një fluturim me tullumbace “hapësinore”?

Kompania thekson se që nga fillimi i vizionit të balonës Neptun One, u mendua për sigurinë maksimale të fluturimit, disponueshmërinë dhe pothuajse zero emetime. Projektuesit sigurojnë që kapsula e presionit do të jetë e rehatshme dhe e gjerë.

Themeluesi i Perspektivës Hapësinore Jane Poynter tha se:

Ne jemi të përkushtuar për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën e hyrjes së njerëzve në hapësirë.

Fluturimet e para me njerëz janë planifikuar në dy vjet. Sidoqoftë, ende nuk dihet se kur “Neptun One” do të jetë në dispozicion të turistëve. Në fund të fundit, fluturimi në bordin e tij do të kushtojë rreth 125 mijë dollarë.

Rikujtojmë, se pasagjerët që arrijnë në Sydney, nuk e dinë me saktësi nëse kanë arritur në qytetin e duhur dhe kjo për shkak të një mbishkrimi “Mirësevini në Perth” që është vendosur në kulmin e një ndërtese në afërsi të aeroportit.