Bota Tech

Ka jetë në Mars?! Shkëmbinjtë australianë mund të mbajnë të dhëna për zbulimet e NASA-s!

Shkencëtarët kanë argumentuar së fundmi se është shumë e mundur që një formë e jetës aliene ka ekzistuar nën sipërfaqen e Marsit në të kaluarën e largët dhe ka gjasa që mikrobet marsiane të jetojnë ende në Tokë sot. Shkëmbinjtë në pjesën e jashtme të Australisë që datojnë 3.5 miliardë vjet më parë mund t’i ndihmojnë shkencëtarët të zbulojnë nëse ka pasur ndonjëherë jetë në Mars.

Studiuesit që studiojnë shkëmbinjtë australianë thonë se vetëm mikrobet e lashta mund t’i kenë formësuar ato ashtu siç janë. Roboti i NASA-s duhet të kërkojë ngjashmëri kur eksploron shkëmbinj të një moshe të ngjashme në Mars, thonë ata. Roboti me rrota është duke kërkuar për prova që biologjia ka pushtuar Planetin e Kuq që në fillim të historisë së tij.

Shkencëtarët nga Muzeu i Historisë Natyrore të Londrës që punojnë me NASA-n kanë përshkruar një sërë veçorish, të mëdha dhe të vogla, në disa kodra në Australinë perëndimore që duket pa dyshim se janë bërë nga mikrobet e lashta. Roboti i NASA-s po eksploron një krater të madh të quajtur Jezero dhe pritet të hasë në disa vende vitin e ardhshëm që mund të shfaqin fenomene të ngjashme me atë që shihet në shkëmbinjtë e Tokës.

Këta janë shembuj të ruajtur të atyre që quhen stromatolite. Ato krijohen kur shumë shtresa bakteresh dhe sedimentesh në shkallë milimetrash ndërtohen me kalimin e kohës në forma më të mëdha, të ngjashme me kodrat. Këto ndodhin sot në buzë të lagunave të qeta dhe të pasura me lëndë ushqyese. Por ka shembuj nga miliarda vjet më parë të ruajtura në Australi.

Në të vërtetë, disa nga mostrat të identifikuara nga gjeologët përfaqësojnë ndër gjurmët më të hershme të jetës në planetin tonë. Dr. Keyron Hickman-Lewis, nga Muzeu i Historisë Natyrore të Londrës (NHM) dhe kolegët e tij, panë në detaje një grup të veçantë stromatolitësh. Ato janë më të vjetrat e zbuluara deri tani dhe datohen në 3.48 miliardë vjet më parë.

Ato nuk përmbajnë fosile të vogla mikrobesh, apo edhe ndonjë përbërje organike (të pasur me karbon) që mund të jetë tregues i jetës së kaluar. Por ekipi i udhëhequr nga NHM mendon se ka arritur të krijojë nënshkrime që tregojnë origjinën biologjike të shkëmbinjve.