Art & Kulturë

Kompleksi i ri me shumë besime i Abu Dhabit është një xhami, sinagogë dhe kishë!

Emiratet e Bashkuara Arabe të mërkurën përuruan “Shtëpinë e Familjes Abrahamike”, një kompleks ndërfetar që strehon një xhami, një kishë dhe sinagogën e parë të ndërtuar ndonjëherë në shtetin arab të Gjirit. Projektuar nga arkitekti i njohur ganez-britanik David Adjaye, projekti përfshin disa stile arkitekturore që gjenden tradicionalisht në xhami, kisha dhe sinagoga në mbarë botën. Struktura merr frymëzim nga tre besimet abrahamike dhe ka për qëllim të përmbledhë ngjashmëritë e tyre.

Xhamia Imam Al-Tayeb, e cila mban emrin e Imamit të Madh të Al Azharit, autoritetit kryesor në Islamin Sunit, është e orientuar drejt Mekës. Dritaret e tij janë prej rrjetash delikate, të quajtura mashrabiya, dhe janë krijuar për të lejuar qarkullimin e ajrit duke rregulluar dritën dhe duke ruajtur privatësinë.

Ajo që do të shihni në të gjitha projektet është se bëhet fjalë gjithmonë për një filtrim të dritës, një ndarje të dritës. Në xhami… drita të rrethon derisa të arrish në heshtjen dhe stoicitetin e përballjes me Mekën.

Kisha e tij e Shenjtërisë Françesku i kushtohet murgut të shekullit të 13-të, Shën Françeskut të Asizit, pas të cilit është emëruar edhe papa katolik aktual. Ai është i orientuar drejt lindjes së diellit në lindje. Tavani është prej druri dhe ka për qëllim të përmend historinë biblike dhe kuranore të Arkës së Noes. Ndërsa krejtësisht unike, çdo ndërtesë individuale është një kub 30 metra me 30 metra. Dizajni unifikues ka për qëllim të sigurojë një bazë të përbashkët nga e cila mund të promovohet toleranca dhe mirëkuptimi, tha Adjaye.

Sinagoga e Moses Ben Maimon nderon filozofin hebre të shekullit të 12-të të njohur si Rabin Maimonides. Dijetari ishte gjithashtu një mjek që udhëhoqi botën hebraike mesdhetare dhe pacientët e të cilit përfshinin Saladinin, sundimtarin mysliman të Egjiptit dhe Sirisë. Sinagoga është vendi i parë i adhurimit hebre i ndërtuar me qëllim në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe, si shumica e sinagogave në mbarë botën, është i orientuar drejt Jeruzalemit. Ai është frymëzuar nga festivali hebre i Sukkot, i cili festohet duke ndërtuar strehimore të përkohshme. Një okular në tavanin e hapësirës lejon që drita e drejtpërdrejtë të hyjë brenda.

Drita e mesditës e puth rabinin në qendër shumë drejtpërdrejt. Komuniteti hebre në Emiratet e Bashkuara Arabe kishte përdorur më parë sinagoga të improvizuara.