Tech

Kostumi i ri për misionin e radhës në Hënë!

Viti 2025 do të jetë hera tjetër që njeriu do të kthehet për të shkelur në sipërfaqen hënore. Kushte ekstreme që kërkojnë një kostum të ri hapësinor për këtë mision të NASA. Në prezantimin e kostumit, së bashku me përgjegjësit e agjencisë, morën pjesë edhe zëdhënësit e Axiom Space, një kompani që ka zhvilluar një dizajn me vlerë rreth 228 milionë dollarë. Kostumi i prezantuar është një një prototip me ngjyrë të zezë dhe disa detaje portokalli, edhe pse versioni përfundimtar pritet të ketë tonalitete të bardha.

Siç shpjegohet nga NASA, një kostum me karakteristika të tilla nuk ishte zhvilluar për rreth 40 vjet. Prioriteti i NASA-s dhe Axiom Space është që kostumi AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) të jetë i sigurt. Siç shpjegojnë ata, ky dizajn ka një lëvizshmëri dhe fleksibilitet që do të lejojë më shumë eksplorim të sipërfaqes hënore. Bill Nelson, drejtor i NASA-s, ka theksuar se kjo lidhje me Axion është themelore për të çuar astronautët në Hënë dhe për të vazhduar me udhëheqjen e SHBA-së në hapësirë. Ata do të krijojnë mundësi për më shumë njerëz për të eksploruar dhe bërë shkencë në Hënë.

Kostumi do të përfshijë përparimet teknologjike të zhvilluara në gjysmë shekulli që ka kaluar që nga misioni i fundit hënor. Përveç kësaj, kompania do të vazhdojë ta testojë atë në mjedise armiqësore dhe do të inkorporojë përmirësime të reja teknologjike. Mënyra për të hyrë në këto kostume moderne hapësinore është përmes një hapjeje të pasme. Ai përfshin të gjitha llojet e sistemeve për të ruajtur sigurinë e astronautëve ndaj temperaturave ekstreme, rrezatimit dhe regolitit hënor. Falë disa dritave të fuqishme ata do të jenë në gjendje të shohin gjithçka që ndodh rreth tyre, pavarësisht nga drita e prapme e terrenit.