Health & Beauty Lifestyle

Kremrat më të sigurt dhe efikas kundër diellit për verën e vitit 2023!

Sot, raftet e tregut janë të mbushura me dhjetëra opsione, secila prej të cilave premton të jetë më e mirë se të tjerat në mbrojtjen e lëkurës nga rrezet e dëmshme të diellit. Megjithatë, shumica e opsioneve të kremrave të diellit përmbajnë një ose më shumë nga një duzinë kimikate që Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA tha se duhet të hulumtohen nga prodhuesit përpara se përbërësit të konsiderohen GRASE ose “në përgjithësi të konsiderohen si të sigurt dhe efektiv”, sipas një analize të re.

Emily Spilman, menaxhere e programit Healthy Living Science për Grupin e Punës Mjedisore tha:

Ne gjetëm se vetëm 25% e kremrave kundër diellit në treg ofrojnë mbrojtje të mirë me spektër të gjerë pa përbërës kimikë të mundimshëm.

Raporti i këtij viti, i titulluar “EWG 17th Annual Guide to Safer Sunscreens”, u publikua të martën. Raporti i vitit 2023 ka gjithashtu disa lajme të mira, si për njerëzit ashtu edhe për planetin. Përdorimi i bllokuesit të rrezeve ultravjollcë oxybenzone, i cili ka qenë i lidhur me dëmtimet e shëndetit të njeriut dhe shkatërrimin e shkëmbinjve koralorë, vazhdon të bjerë, thuhet në raport.

Në vitin 2019, oxybenzone ishte një përbërës në 60% të të gjitha produkteve mbrojtëse kundër diellit të testuara nga EWG, duke rënë në 2022 në 30%. Deri në këtë vit, kimikati u përdor vetëm në 6% të produkteve të testuara, të cilat përfshinin kremra kundër diellit dhe hidratues të përditshëm dhe balsam buzësh me mbrojtje kundër diellit.

Për raportin e vitit 2023, EWG testoi dhe renditi mbi 1700 produkte mbrojtëse kundër diellit për sigurinë dhe efektivitetin e tyre, duke grupuar rezultatet sipas përdorimit. Në kremin më të mirë kundër diellit për aplikim rekreativ dhe në plazh, 229 produkte plotësonin kriteret EWG; në kategorinë bebe dhe fëmijë 51 produkte plotësonin kriteret; dhe 128 produkte u përfshinë në kategorinë e përdorimit më të mirë ditor. Shkencëtari i lartë i EWG, David Andrews tha:

Ndërsa prodhuesit mund të largohen nga oxybenzone, një pjesë e konsiderueshme e tregut ende përbëhet nga produkte që përdorin 12 përbërësit të cilët nuk mund të konsiderohen të sigurt dhe efektiv pa testime të mëtejshme.

Produktet u renditën nga përputhshmëria nga një (më e mira) në 10 (më e keqja) në katër kategori kryesore: Niveli i mbrojtjes ndaj UVB dhe UVA veçmas, ekuilibri midis të dyjave dhe stabiliteti i përbërësve aktivë, duke përfshirë çdo tendencë për t’u prishur në rrezet e diellit ose reagojnë me përbërës të tjerë për t’u bërë më pak efektive. Përveç kimikateve, ekzistojnë dy lloje të përbërësve mineralë që FDA tha se janë të sigurt dhe efektiv të renditur në udhëzues: dioksidi i titanit dhe oksidi i zinkut.

Në të kaluarën, kremrat minerale kundër diellit kishin një efekt të keq për të lënë një vend të bardhë dhe të shkumësuar në lëkurë; megjithatë, shumë nga opsionet më të reja në treg e kanë zgjidhur këtë çështje, tha Spilman. Megjithatë, përfshirja në udhëzuesin e kremrave të diellit nuk kërkon që prodhuesit të listojnë përbërësit ose të furnizojnë dokumentacionin për sigurinë e produkteve të tyre, tha Homer Swei, nënkryetar i lartë i Healthy Living Science për EWG. Swei tha:

Konsumatorët duhet të kenë besim se produktet mbrojtëse kundër diellit që përdorin plotësojnë standardet ndërkombëtare.

Për ta bërë këtë, EWG zgjeroi programin e tyre të verifikimit për produktet e kujdesit personal për kremrat e diellit këtë vit. Prodhuesit mund të shtojnë një shenjë miratimi EWG në etiketa nëse produktet mbrojtëse ndaj diellit përmbushin udhëzimet jashtëzakonisht të rrepta të grupit për produktet e verifikuara të kujdesit personal. Spilman tha:

Deri më tani kemi tre marka me 12 produkte që e kanë kaluar programin dhe ne presim që ai të rritet. Të gjitha tarifat për programin kthehen menjëherë në shkencën dhe kërkimin që ne bëjmë në EWG për të mirën e konsumatorëve.

Për të marrë shenjën EWG, artikulli duhet të jetë “e gjelbër”, duke paraqitur pak rrezik për shëndetin ose mjedisin dhe duhet të listojë çdo përbërës në etiketë, duke përfshirë nanogrimcat dhe aromat. Kremi kundër diellit nuk duhet të përmbajë përbërës të kufizuar nga Bashkimi Evropian dhe Kanadaja, si dhe nga FDA, Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit, Programi Kombëtar i Toksikologjisë i SHBA-së dhe lista e Kalifornisë Proposition 65 të kancerogjenëve dhe toksinave riprodhuese të njohura.

Kremrat kundër diellit që mbajnë shenjën e verifikimit EWG nuk duhet të përdorin pretendime marketingu të ndaluara nga FDA, të tilla si “mbrojtës kundër diellit”, “i papërshkueshëm nga djersa” ose “i papërshkueshëm nga uji” dhe nuk mund të jenë në formë aerosoli ose pluhuri për shkak të rrezikut të thithjes. Produkti duhet të ketë një faktor mbrojtës nga dielli (SPF) midis 15 dhe 50 dhe duhet të pranojë të japë rezultate mbi performancën UVA nga një laborator i pavarur. Kremrat e mëposhtëm kundër diellit kanë kaluar testin e verifikimit EWG:

ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Face, Unscented, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Kids, Face, Unscented, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Kids, Tropical, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Orange Blossom, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Tropical, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Unscented, SPF 30
• ATTITUDE Mineral Sunscreen Stick, Kids, Unscented, SPF 30

• Babo Botanicals Baby Skin Mineral Sunscreen Lotion, SPF 50
• Babo Botanicals Sheer Mineral Sunscreen Lotion, SPF 50
• Babo Botanicals Clear Zinc Sunscreen Lotion, SPF 30

• Beautycounter Countersun Mineral Sunscreen Lotion, SPF 30
• Beautycounter Countersun Mineral Sunscreen Stick, SPF 30