Celebrities Showbiz

Kush është aktivistja e njohur në të gjithë botën, Greta Thunberg?

Greta Thunberg, një aktiviste suedeze e mjedisit, filloi të nxiste reduktimin e emetimeve të gazeve serrë kur ishte 15 vjeç. Ajo ka folur në Samitin e Veprimit Klimatik dhe Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike, dhe si një zë kyç në kauzë, ajo ka inkurajuar goditje të panumërta globale për klimën e shkollave. Përveç marrjes së një Burse Nderi nga Shoqëria Mbretërore Gjeografike Skoceze, Thunberg ka marrë çmime të tjera për punën e saj.

Përpara se të fillonte grevat e saj të klimës në shkollë, të cilat përfundimisht u bënë lëvizja ndërkombëtare e avokimit të ndryshimeve klimatike të Premtet për të Ardhmen, Thunberg luftoi me depresionin për disa vite. Ajo u zotua të hiqte dorë nga mësimet deri pas zgjedhjeve të përgjithshme suedeze në 2018 dhe kërkoi që qeveria e saj të reduktonte emetimet e karbonit në mënyrë që të mbështeste Marrëveshjen e Parisit. Thunberg fitoi vëmendjen ndërkombëtare për kauzën e saj duke shpërndarë foto të grevës së saj në Twitter dhe Instagram.

Më vonë në vitin 2018, ajo filloi të marrë pjesë në protesta të rëndësishme nëpër Evropë dhe dha një sërë komentesh të njohura në publik. Pas zgjedhjeve të përgjithshme suedeze, Thunberg vazhdoi të bënte grevë vetëm të premteve dhe shërbeu si frymëzim për studentët e tjerë në mbarë botën për të bërë të njëjtën gjë. Greta Thunberg ka një vlerë totale neto prej 100 mijë dollarë. Kur Thunberg foli në seancën plenare të Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike 2018, ajo kishte skenën e saj më të madhe deri më sot. Fjalimi i saj, në të cilin ajo kritikoi me pasion mosveprimin e qeverisë ndaj ndryshimeve klimatike, fitoi vëmendje të gjerë.

Një vit më pas, Thunberg e intensifikoi aktivitetin e saj duke marrë pjesë në demonstrata të ndryshme studentore dhe duke mbajtur fjalime të shumta në forume dhe para parlamenteve evropiane. Ajo ligjëroi në Forumin Ekonomik Botëror dhe në parlamentet britanike dhe franceze, mes vendeve të tjera. Thunberg shkoi në Samitin e OKB-së për Veprimin për Klimën më vonë gjatë vitit. Ajo gjithashtu u shfaq me 15 fëmijë të tjerë në një konferencë për shtyp të UNICEF-it kur ata paraqitën një ankesë zyrtare kundër pesë kombeve për mos arritjen e qëllimeve të tyre për reduktimin e emetimeve të karbonit.

Thunberg mori pjesë në marshime në të gjithë Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara dhe mbajti fjalime kryesore, midis fjalimeve dhe veprimeve të tjera të rëndësishme lidhur me klimën. Ajo foli gjithashtu në Forumin Ekonomik Botëror, COP25 dhe Komitetin e Mjedisit të Parlamentit Evropian. Pavarësisht pandemisë COVID-19, Thunberg vazhdoi aktivizmin e saj, duke përdorur mediat sociale për të denoncuar shumë padrejtësi mjedisore dhe pasivitetin e vazhdueshëm të liderëve globalë. Ajo mbajti një fjalim në Glasgow gjatë takimit COP26 në 2021.