Tech

‘Metaverse’ është krijuar për nënat?!

Metaverse, me opsione virtuale dhe mundësi të pafundme, është krijuar për nënat. Duke refuzuar të zhgënjejë në fjalët dhe frazat, Metaverse është përshkruesi më i fundit i industrisë së teknologjisë për ndërlidhjen e të gjitha gjërave. Duke përfshirë edhe të paqartën dhe kompleksen, sipas ‘The Wired’, Metaverse, nuk i referohet në të vërtetë ndonjë lloji specifik të teknologjisë, por më tepër një ndryshim të gjerë dhe shpesh spekulativ në mënyrën se si ndërveprojmë me teknologjinë.

Në fund, mënyra se si ne të gjithë bashkëveprojmë me teknologjinë vazhdon të lulëzojë dhe përmirësohet. Çdo përmirësim dhe hap i ri përpara kërkon shumë përpjekje prapa skenave. Prandaj, i lidhur me procesin e pafund të përmirësimit të vazhdueshëm të teknologjisë është një mundësi. Mundësi për nënat që duan të rriten në karrierën e tyre aktuale apo nënat që rihyjnë në fuqinë punëtore pas shkollimit në shtëpi pandemike.

Nënat do të kenë gjithmonë nevojë për më shumë se Metaverse, por me siguri industria e sotme e teknologjisë që drejton Metaverse është e gatshme për më shumë nëna. Si e kuptojmë këtë? Punët janë aty, duke pritur! Të gjitha vendet e punës në teknologjinë e informacionit (IT) të humbura gjatë pandemisë tani janë rikuperuar dhe punësimet vazhdojnë të rriten. Sipas ‘Computerworld’ norma e papunësisë për profesionet e teknologjisë është 1.3%, niveli i saj më i ulët që nga qershori 2019 dhe rreth një e treta e shkallës aktuale të papunësisë kombëtare. Ndërkohë, ka mbi 400,000 mundësi punësimi në teknologji të postuara që nga marsi 2022.

Është e rëndësishme të pranohet se në shumë kompani teknologjike, më shumë se gjysma e të gjitha pozicioneve të punësimit janë në fakt jo-teknike në natyrë. Ndiheni të frymëzuar, por pak nervoz për të marrë në konsideratë teknologjinë? Kthimi i industrisë së teknologjisë në fokusin e përvojës së përdoruesit zgjeroi kriteret tradicionale të kërkimit për shumë pozicione të lidhura me IT-në. Tani më shumë se kurrë, njerëzit në dukje jo-teknikë mund të hyjnë me aftësi të forta komunikimi, testimi dhe dokumentimi. Çfarëdo që ka bërë një nënë në “jetën e saj të kaluar” më shumë ka të ngjarë të zbatohet në Metaverse të sotme.

Dhe pasi të jeni brenda, nëse tregoheni të vlefshëm përmes projekteve ose ndërtimit të marrëdhënieve në linjat operacionale, nuk ka fushë më të mirë për të punuar që të sigurojë trajnime dhe përvojë praktike në fushat e interesit. Nëse identifikoni një rrugë teknologjike tërheqëse, ka më shumë gjasa që të regjistroheni me shpejtësi për të ndihmuar në ngritjen e aftësive tuaja në nivelin e tyre të ardhshëm. Sapo të hyni, sa e ndryshme është teknologjia në krahasim me industritë tradicionale? Ritmi, pritshmëritë, mbijetesa? Gjithçka thjesht më mirë se kurrë!

Ndërsa nënat me siguri e dinë rrugën e tyre rreth llojeve më të këqija të pushimeve, drejtuesit e teknologjisë i përqafojnë pushimet si pozitive. Keni nevojë për pak kohë për t’u rigrupuar? Bëni një pushim. Keni një fëmijë të sëmurë në shtëpi që ka nevojë për një ‘Mom TLC’? Shkoni virtualisht sipas nevojës. Dëshironi ta çoni familjen në një park argëtues lokal për fundjavë? Bëjeni atë. Darkat familjare janë prioritet në familjen tuaj? Kënaquni.

Teknologjia ka ndryshuar gjatë dy dekadave të fundit. Puna pas orarit është zbehur në një shkallë pothuajse të mosekzistencës në shumicën e mjediseve teknologjike. Mbrëmjet dhe fundjavat e pushimit janë një normë. Aftësia për t’u kthyer në virtuale nuk është vetëm e realizueshme, por kohët e fundit është vërtetuar botërisht se shumë punojnë më gjatë dhe më shumë nga shtëpia sesa kur janë në vendin fizik të punës.

Teknologjia nuk është vetëm miqësore me familjen këto ditë, ajo shpesh është e para për familjen. Sipas një raporti të ‘Skillsoft’ të vitit 2021, 91% e grave në teknologji shprehin kënaqësi me punën e tyre. Teknologjia duhet të jetë një konkurrente e fortë për çdo nënë që kërkon të kthehet në tregun e punës ose të bëjë një orientim nga pozicioni i tyre aktual.