Food & Drink Health & Beauty

Mitet mbi kolisterolin e lartë!

Një studim i fundit zbuloi se njerëzit që hanin deri në 12 vezë të ziera në javë kishin nivele të kolesterolit të ngjashme me personat që kishin një dietë ushqimore pa vezë. Rezultatet e këtij studimi u publikuan në revistën shkencore të American College of Cardiology. Në këtë eksperiment u përfshinë 140 njerëz me sëmundje zemre ose me risk të lartë për t’u prekur nga këto sëmundje, teksa u vendos që ata të konsumonin jo më shumë se dy vezë në ditë gjatë një jave. Eksperimenti zgjati katër muaj dhe studiuesit nuk panë efekt negativ në shëndetin kardiovaskular te njerëzit që hanin vezë çdo ditë. “Konsumimi i 12 vezëve të ziera në javë nuk ndikoi negativisht në kolesterolin e tyre,”-thotë mjekja Nina Nouhravesh.

Kolesteroli është një yndyrë e dyanshme e prodhuar nga mëlçia, nga njëra anë është e rëndësishme për trupin sepse është e pranishme në të gjitha qelizat, është e nevojshme për sintezën e disa hormoneve dhe thelbësore për prodhimin e vitaminës D. Nga ana tjetër, në sasi të tepërt, mund të jetë shumë e dëmshme, veçanërisht për shëndetin e zemrës. Zbuloni disa mite të rreme që duhen hequr për t’u mbrojtur në mënyrën e duhur nga rreziqet e hiperkolesterolemisë.

Kolesteroli i pranishëm në gjak është pjesërisht endogjen, i prodhuar nga trupi dhe pjesërisht ekzogjen, i marrë nga jashtë nëpërmjet ushqimit. Ndërsa i pari ndikon 70-80% në kolesterolin, ky i fundit kontribuon në një mënyrë mjaft modeste në përcaktimin e plazmës dhe vlerat e kolesterolit. Ekziston, për shembull, hiperkolesterolemia familjare, e cila është një formë e dislipidemisë trashëgimore e karakterizuar që nga lindja nga nivele shumë të larta të kolesterolit LDL, i ashtuquajturi “kolesterol i keq” i cili tenton të depozitohet në muret e arterieve të cilat për këtë arsye nuk depozitohen.

Një dietë e shëndetshme mund të nxisë uljen e niveleve të kjo yndyrë midis 5% dhe 10%. Është e rëndësishme të kufizohet konsumi i yndyrave, të favorizohen yndyrnat e pangopura dhe mono të pangopura dhe të reduktohet marrja e yndyrave të ngopura, të pranishme mbi të gjitha në mishrat e kuq, salçiçet dhe djathrat, veçanërisht nëse janë të pjekur.

Yndyrnat e pangopura dhe mono të pangopura, kanë një veprim pozitiv, sepse ato tentojnë të ulin nivelet e kolesterolit LDL, ndërsa yndyrat e ngopura rrisin vlerat e kolesterolit LDL dhe ulin ato të HDL, pra lipoproteinat me densitet të lartë që largojnë kolesterolin e tepërt nga indet e ndryshme dhe e transportojnë atë përsëri në mëlçi, e cila më pas e eliminon atë.

Përveç kujdesit për dietën tuaj, është gjithashtu e rëndësishme të korrigjoni zakonet e këqija si mos pirja e duhanit, një jetë aktive, kontrolli i peshës, sepse pirja e duhanit, një mënyrë jetese e ulur, mbipesha dhe obeziteti mund të nxisin rritjen dhe grumbullimin ekolesterolit në arterie në formën e pllakave dhe kanë pasoja negative në shëndetin e zemrës.

Ndër ushqimet kryesore në bankën e të akuzuarve për përgjegjësinë e tyre të pretenduar në rritjen e kolesterolit janë vezët Vezët janë në fakt shumë të pasura me kolesterol: 100 gramë japin 350 g, kështu që një vezë mesatare (50-60 gramë) përmban rreth 200 g. Vetëm një vezë mund të sigurojë rreth 80% të sasisë totale të kolesterolit që duhet të konsumohet çdo ditë në dietë. Siç raportohet nga IEO (Instituti Evropian i Onkologjisë), literatura shkencore megjithatë ka treguar se konsumimi deri në një vezë në ditë, tek njerëzit e shëndetshëm, nuk rrit probabilitetin për të vuajtur nga sëmundjet e zemrës, ndërsa tek ata që tashmë vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti rekomandohet një kujdes shtesë.

Është gabim të mendosh se kolesteroli i lartë paraqet një rrezik potencial vetëm në pleqëri. Ateroskleroza është një gjendje e karakterizuar nga një ndryshim i mureve të arterieve që mund të pengojë rrjedhën e duhur të gjakut dhe të çojë në probleme kardiovaskulare si sulmi në zemër dhe goditje në tru, megjithëse shpesh shoqërohet me plakjen, ajo mund të shfaqet edhe në një moshë të re. Është një problem progresiv, prandaj depozitat e kolesterolit që fillojnë të grumbullohen që në rini, edhe kur nuk shkaktojnë simptoma apo çrregullime, mund të hedhin bazat e patologjive të rënda në moshë madhore. Mbajtja nën kontroll e nivelit të kolesterolit në gjak nuk duhet të konsiderohet objektiv vetëm për personat që janë tashmë në “moshë” apo të moshuarit, por për të gjithë.

Gjatë moshës së lindjes së fëmijës, estrogjenet ose hormonet seksuale femërore, kontribuojnë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit në gjak, kështu që gratë kanë një mburojë natyrale që ndihmon në mbrojtjen e tyre nga hiperkolesterolemia dhe pasojat e saj, veçanërisht në zemër. Ardhja e menopauzës, megjithatë, shënon një përmbysje të trendit, sepse rënia e estrogjenit e bën këtë veprim mbrojtës të zhduket, prandaj, ndërsa deri në atë moment gratë kishin një rrezik më të ulët kardiovaskular sesa burrat. Për këtë arsye, pas menopauzës rekomandohet edhe më shumë vëmendje ndaj vlerave të ushqyerjes dhe kolesterolit, si dhe kontrolleve të rregullta kardiologjike.

Vlerat optimale të kolesterolit mund të ndryshojnë në varësi të rrezikut kardiovaskular dhe cerebrovaskular të personit; sa më i lartë të jetë rreziku, aq më i rëndësishëm do të jetë mbajtja e niveleve të kolesterolit të ulëta, veçanërisht kolesterolit LDL. Ky mund të jetë rasti i atyre që vuajnë nga sëmundjet e zemrës, ata që kanë pësuar infarkt ose goditje në tru, ata që janë me hipertension ose kanë diabet.