Food & Drink Health & Beauty

Në plazh ju djeg kandili i detit, ja si duhet të veproni sa më shpejt…

Kandili i detit është i rrezikshëm sepse lëshimi i helmit të tyre në lëkurë është jashtëzakonisht djegës dhe i dhimbshëm dhe te disa njerëz janë të mundshme reaksione të rënda alergjike

Në rastin e pickimit të kandilit të detit duhet të veproni shpejt dhe siç duhet, ndërkohë që nuk duhet të dëgjoni disa mite.

Disa lloje të kandilit të detit helmues janë Pelagia noctiluca dhe Aurelia aurita, por në detin Adriatik po shfaqet edhe kandili i busullës (Chrysaora hysoscella), kandili Pelagia benovici.

Shumica e kandilave të detit janë deri në 10 centimetra, por disa mund të rriten deri në 40 centimetra. Kandili i detit me busull ose hithra e detit është një specie e karakterizuar nga një kapak i verdhë-kafe që i ngjan një busulle.

Këto kafshë të vogla kanë krahë të gjatë me qeliza të ndezura që sekretojnë përmbajtje helmuese nëse preken. Kur bie në kontakt me mukozën e traktit respirator, mund të shfaqet një reaksion alergjik në rritje. Nëse një kandil deti gëlltitet, mund të jetë kërcënuese për jetën.

Simptomat e pickimit nga një kandil deti

Kur ka kontakt të drejtpërdrejtë dhe djegie të kandil deti, do të shfaqet një reaksion alergjik lokal. Djegia mund të shfaqet pikërisht në pikën e kontaktit, por edhe në pjesën rrethuese të lëkurës.

Zakonisht është një skuqje që mund të zhvillohet në flluska dhe djegie. Plagët mund të qëndrojnë në pikën e kontaktit për një kohë të gjatë. Marramendje, dobësi, dhimbje koke, temperaturë të lartë të trupit dhe humbje të vetëdijes mund të ndodhin gjithashtu me djegien.

Nëse vëreni një kandil deti gjatë notit, gjëja e parë që duhet të bëni është të lëvizni sa më larg që mundeni. Mos e prekni kandilin e detit dhe nëse duhet ta largoni, bëjeni këtë me një objekt.

Kur ndodh një djegie, mjafton ta shpëlani vendin e prekur me ujë të kripur (jo të ëmbël) ose uthull. Mos e fërkoni më tej zonën e kontaktit, pasi kjo mund të fërkojë më tej helmin në lëkurë. Asnjëherë mos e trajtoni djegien me gishta të zhveshur, domethënë mos e prekni pjesën e djegur me lëkurë të zhveshur.

Tentakluat mund të mbeten në lëkurë pas një djegieje dhe mund të përpiqeni t’i hiqni ato me piskatore, por shpëlarja me uthull ose alkool tashmë do të bllokojë veprimin e tyre. Nëse ka flluska në lëkurë dhe djegie dhe kruajtje më të rënda, mund të përdoren edhe kremra ftohës. Dhimbja mund të ndihet shumë kohë pasi kandili i detit ju ka pickuar, në këtë rast mund të përdorni kompresa të ftohta në lëkurë dhe analgjetik për të reduktuar dhimbjen.

Pas një sulmi të kandilit të detit, është e nevojshme të hiqni të gjitha tentakulat nëse ato mbeten në lëkurë. Mos e fërkoni në lëkurë, por fërkojeni me lëvizje rrethore. Pasi i keni larguar, aplikoni përsëri uthull ose alkool.

Trajtimi i lëkurës pas një pickimi të kandil deti mund të zgjasë disa ditë. Pjesa e djegur e lëkurës nuk duhet të qëndrojë në diell për një kohë. Një djegie mund të jetë e rrezikshme nëse ndodh në qafë, kokë dhe sy. Në këtë rast, këshillohuni menjëherë me një mjek.