Celebrities Magazine Showbiz

Një libër i ri eksploron historinë kulturore që lidhet me pjesën e të pasmeve, veçanërisht në trupin e grave!

Në hyrje të librit të saj “Butts: A Backstory”, gazetarja Heather Radke kujton një moment kur, në moshën 10-vjeçare, ajo dhe një shoqe u ngacmuan nga dy djem adoleshentë teksa po ngisnin biçikletat e tyre. Fakti që ata thanë diçka për të pasmet e tyre ndihej e pakëndshme dhe e çuditshme. Ajo ishte e vetëdijshëm se kishte pjesë të trupit që konsideroheshin të bukura dhe seksi dhe ishin të lakmuara nga të tjerat, por nuk i kishte shkuar në mendje që të pasmet ishin një prej tyre.

Ai episod ishte vetëm një serial që e bëri Radke të kuptojë se sa rol të madh luajnë të pasmet jo vetëm në marrëdhëniet tona me trupin tonë, por në përvojat kulturore, sociale dhe specifike gjinore që përcaktojnë gruan. Forma dhe madhësia e të pasmeve të një gruaje ka qenë prej kohësh një tregues i perceptuar i vetë natyrës së saj, moralit të saj, feminilitetit dhe madje humanitetit të saj. Duke ndërthurur së bashku kujtimet, shkencën, historinë dhe kritikën kulturore, libri trajton origjinën fiziologjike të të pasmeve tona dhe i çon lexuesit nga beli i gërvishtur i epokës viktoriane deri në të pasmet e Kim Kardashian dhe popullarizimi i ngritjes së të pasmeve braziliane. Në këtë mes, Radke shqyrton rolin e eugjenisë, modës, fitnesit dhe kulturës pop në përcaktimin e standardeve racore dhe mizogjene që rrethojnë të pasmet.

Paragjykim dhe përvetësim i bazuar në të pasmet

Një figurë e përsëritur në “Butts” është Saartjie “Sarah” Baartman, e ashtuquajtura Afërdita Hottentot (termi Hottentot, tani konsiderohet gjerësisht si fyes, historikisht është përdorur për t’iu referuar Khoekhoe, një fis indigjen i Afrikës së Jugut). Baartman ishte një grua indigjene Khoe e detyruar të ekspozonte të pasmet e saj të mëdha për audiencën në Cape Town, Londër dhe Paris në shekullin e 19-të. Rrëfimi i Radke për jetën e Baartman dhe për mënyrën sesi trupi i saj u bë një fantazi e hiperseksualitetit afrikan, qëndron në themel të pjesës më të madhe të narrativës së librit, pasi ajo gjurmon stereotipet e krijuara nga shkencëtarët racialë evropianë të asaj epoke dhe, më vonë, nga ata të anuar dhe të paragjykuar.

Ajo eksploron të njëjtin përvetësim kulturor të bazuar në të pasmet dhe fitim parash, siç u ushtrua nga të famshëm si Kim Kardashian dhe Miley Cyrus, rutina e famshme e ‘twerking’ e të cilëve filloi të shfaqej edhe në emisione televizive si “MTV Video Muisc Award”. Krahas trajtimit të kulturës vizuale të videove muzikore, kirurgjisë plastike dhe manisë së fundit të belfie (një portmanto e të pasmeve dhe selfie-ve) në të njëjtën mënyrë, Radke gjithashtu thekson periudhat në historinë bashkëkohore ku tendencat anojnë në drejtime të ndryshme, opozitare. Një estetikë e tillë është diçka që nuk është zhdukur kurrë.

Rikuperimi i të pasmeve

Ndërsa shumë nga tregimet e ekspozuara në “Butts” janë të zhytura në vuajtje fizike, dieta, veshje kufizuese, bisturi kirurgjikale, ka gjithashtu gëzim. Në Astoria, Queens, ajo kaloi kohë me një grup ‘drag queens’ të cilët skalitin të pasme me shkumë për t’i zbukuruar dhe për t’i ngritur ato.

Një histori e trupave , veçanërisht të trupave të grave, do të jetë gjithmonë një histori kontrolli dhe shtypjeje, por ndjeva se ishte e rëndësishme të tregoja edhe mundësinë tjetër: çlirimin. Ato histori ishin disa nga kërkimet më argëtuese që bëra dhe disa nga më befasuesit gjithashtu, pasi më lejuan të takoja njerëz që kanë kapërcyer recetat shoqërore dhe përqafuan një mënyrë tjetër për të menduar për madhështinë, gjë që më ndihmoi ta riformuloja atë. Të pasmet kanë fuqinë të na bëjnë të ndihemi kaq të mjerë apo të zemëruar, veçanërisht kur jemi në një dhomë të zhveshjes duke provuar një palë xhinse që thjesht nuk do të përshtaten. Por ky ankth është rezultat i historisë, kulturës dhe politikës shekullore. Nuk vjen nga trupi ynë, është vendosur mbi ta. Nëse bëjmë një hap prapa, do të shohim që të pasmet janë vetëm një pjesë e trupit. Ata nuk mund të nënkuptojnë asgjë.