Lifestyle

U deshën 70 vite studim që të zbulohej se cili është ‘çelësi i lumturisë’!

Së fundmi një studim nga Universiteti i Harvardit ka treguar se cili është çelësi i lumturisë. Sipas tij, sekreti qëndron në marrëdhëniet miqësore, familjare dhe romantike që ne kemi. Dr.Robert Waldinger, udhëheqësi i studimit, thekson se izolimi, nga ana tjetër, është “shkatërruesi i humorit”, ndërkohë që lidhjet personale krijojnë stimulim mendor dhe emocional dhe për këtë arsye janë përmirësues automatikë të humorit.

Megjithatë, marrëdhëniet e mira nuk duhet të jenë të lehta gjatë gjithë kohës, ka siguruar doktori në deklaratat e publikuara nga “New York Times”. Një tjetër çelës që ekspertët tregojnë se kontribuon në gjendjen e mirë shpirtërore është të mos shqetësohesh për gjëra të vogla. Sipas Waldinger, kur njerëzit kuptojnë se jeta është e shkurtër, ata kanë më shumë gjasa t’i kushtojnë gjithë vëmendjen e tyre asaj që i bën ata të lumtur.

Në këtë kuptim, Waldinger nënvizon se ndërsa shumë e kthejnë qëllim në vetvete pasurimin ose famën, përkushtimi i vetvetes plotësisht në punë nuk është ajo që të jep lumturi, pasi ato që ne pretendojmë janë pothuajse të pamundura për t’u arritur. Studimi i Harvardit filloi në vitin 1938 dhe përfundoi më shumë se 70 vjet më vonë. Kur filloi, studiuesit zgjodhën vetëm vullnetarë burra, pasi gratë nuk ndiqnin universitetin. Subjektet vinin nga vende të ndryshme me rrethana të ndryshme sociale dhe ekonomike, nga burra, nga periferitë e Bostonit e deri te studentë universitarë.

Gjatë këtyre më shumë se 70 viteve, ata studiuan gjendjen e tyre shëndetësore dhe i pyetën për jetën e tyre personale si karrierën e tyre profesionale, martesën etj. Madje, ata kanë mbajtur edhe intervista me të afërmit e tyre. Qëllimi kryesor që kemi të gjithë në jetën tonë është të jemi të lumtur.

Megjithëse ka teori që thonë se lumturia nuk ekziston, ka vetëm copëza lumturie, ka të tjerë që lumturinë e lidhin me një nocion të së shkuarës, ose mendojnë se “dikur ishim të lumtur”. Por, studiuesit e fushës kanë treguar se megjithatë ekziston një periudhë në të cilën njeriu arrin kulmin e lumturisë.