Film & Tv

“Creed III”: Një vazhdim i filmit legjendar të “Rocky”, inspiruar nga kampioni i boksit Muhammad Ali!

Vazhdimet e “Rocky” nuk njihen saktësisht për kundërshtarët e tyre të nuancave, kështu që jepni kredinë “Creed III” për përpjekjen për të nxjerrë në pah antagonistin e tij, të luajtur nga Jonathan Majors. Por zmadhimi i historisë së pasme ngadalëson ritmin, në një film që më në fund sjell mallrat, por ambiciet më të gjera të të cilit nën drejtimin e regjisorit/yllit Michael B. Jordan përfshihen nga formula e tij në formë unaze.

Sikur skenari dhe historia të ishin në të njëjtën formë luftarake si kryesuesit e tij. Themelimi i narrativës në të kaluarën e Adonis Creed siguron një bazë më të rëndë, por shkëmbimi është një element plogështie në një film që, megjithë kastin e tij mbresëlënës, nuk ndihet kurrë veçanërisht i lehtë në majë të gishtave. Një rikthim 20-vjeçar prezanton Adonisin e ri në një moment kyç me mikun e tij Damian (Major kur të rritet), një boksier premtues i Dorezave të Artë. Ndodh diçka që e dërgon këtë të fundit në burg dhe pas lirimit të tij 18 vjet më vonë ai është i etur për të kompensuar kohën e humbur, edhe pse ai ka kaluar atë që normalisht do të konsiderohej si kryetarja e çdo luftëtari.

Adonis, ndërkohë, është tërhequr për fat të mirë nga ring, duke ndihmuar në zhvillimin e boksierëve (përfshirë kampionin në fuqi në peshën e rëndë) dhe orkestrimin e luftimeve, ndërsa rrit me lumturi vajzën e tij të vogël (Mila Davis-Kent) me gruan e tij Bianca (Tessa Thompson). Megjithatë, ai mbart fajin për atë që ndodhi me Damianin, duke rezistuar lutjeve të Biankës për t’u hapur në lidhje me historinë e tyre dhe atë që po e shqetëson.

Duke shpresuar për të korrigjuar, Adonis hedh punën e Damianit si një partner për kampionin, megjithëse miku i tij i vjetër ende ka uri për titullin që iu mohua. Kur rrethanat prishin një ndeshje kampionati të planifikuar, paraqitet një mundësi, me perspektivën për t’i dhënë një të panjohuri shansin e tij duke bërë krahasime me marifetin e shumë kohë më parë të Apollo Creed-it me atë djalë Rocky. Adonis ecën përpara, duke injoruar kundërshtimet e ish-trajnerit dhe tani partnerit të tij, të luajtur nga Wood Harris. (Sylvester Stallone, për herë të parë, ka zgjedhur ta ul këtë, edhe pse ai vlerësohet në mesin e producentëve.)

E njëjta gjë vlen edhe për sekuencat e boksit, të cilat pengohen pak kur Jordan kërkon të zgjerojë shabllonin duke inkorporuar lëvizje të ngadalta dhe një moment kur bota në thelb shkrihet, duke lënë vetëm luftëtarët që ta bëjnë atë në një boshllëk , një pajisje interesante që në fund të fundit nuk funksionon plotësisht. Mënjanë këto zbritje, dinamika Jordan-Majors e mbush filmin me talente të peshave të rënda në më shumë se një mënyra.

Sfida është se qëndrueshmëria e ekskluzivitetit “Rocky” nga e cila “Creed” ka nxjerrë me zgjuarsi në filmat e mëparshëm, e bën po aq të vështirë për të prishur hijeshitë e tij më të thjeshta, sa edhe për të përmirësuar ose devijuar prej tyre. “Creed III” ofron mjaft elementë tërheqës, të vjetër dhe të rinj, për të dalë më në fund në pikë. Megjithatë, këto pika të forta janë të balancuara nga mangësitë që e bëjnë atë gjykim diçka që rrallë shihet në këtë botë të filmit të boksit që merr të gjitha fituesit, domethënë, një vendim i ndarë.