Lifestyle Love & Sex

Diferencat e moshës në marrëdhënie, a kanë rëndësi ato?!

George dhe Amal Clooney. Ryan Reynolds dhe Blake Lively. Jay-Z dhe Beyonce. Përveç famës së tyre, këta çifte të famshëm ndajnë diferencë të konsiderueshme në moshë: 17 vjet mes Clooneys, 11 për Reynolds dhe Lively dhe 12 për Jay-Z dhe Beyonce.

Ndërsa dallimet në moshë mes çifteve mund të shkaktojnë pakënaqësi, ato nuk janë aq të rralla. Megjithëse hendeku mesatar i moshës midis njerëzve në marrëdhënie heteroseksuale në SHBA është rreth 2.3 vjet, shumë marrëdhënie zgjasin me një interval moshe shumë më të gjerë. Në vendet perëndimore, rreth 8% e çifteve mashkull-femër kanë një hendek moshe prej 10 vjetësh ose më shumë, duke u rritur në 25% në sindikatat mashkull-mashkull dhe 15% të marrëdhënieve femër-femër.

Për disa hendeku është edhe më i madh, të dhënat sugjerojnë se rreth 1% e çifteve heteroseksuale në SHBA kanë një diferencë moshe prej 28 vjetësh ose më shumë. Dhe, në çdo rast, ekspertët vërejnë se një ndryshim perfekt në moshë nuk ekziston.

“Marrëdhëniet janë kaq plot nuanca, një ndryshim në moshë që mund të funksionojë mirë për një grup partnerësh mund të jetë i dëmshëm për një tjetër,” thotë Rebecca McDermott, MS, LMFT, një terapiste martese dhe familjare në Erdenheim, Pensilvani. Pra e rëndësishme është të ketë dashuri dhe mirëkuptim mes partnerëve, pavarësisht hendekut të moshës.