Art & Kulturë

“Dukesha e shëmtuar:” Si një portret i Rilindjes sfidon idetë e grave në moshë dhe bukurisë?!

Portreti i vitit 1513 “Një grua e vjetër” nga artisti flamand Quinten Massys mund të jetë një nga pikturat më të famshme të Rilindjes. Është gjithashtu një nga më atipiket e periudhës. Me lëkurë të rrudhosur, gjoks të tharë dhe sy të vendosur thellë në grykë, subjekti i Massys – që besohet të jetë ose një personazh i trilluar folklorik ose një grua që vuan nga një formë jashtëzakonisht e rrallë e sëmundjes së Paget – është dukshëm e moshuar. Por ajo nuk është vetëm e moshuar; ajo është groteske. Balli i saj është i fryrë, hunda e saj e mprehtë dhe e gjerë, mjekra e saj katrore tepër e spikatur. Edhe veshja e saj është shumë larg nga ajo që do të prisnit të vishte një zonjë e Rilindjes në moshën e saj. Në vend të rrobave modeste dhe të matura, ajo ka veshur një fustan të zbehtë me prerje të ulët që tregon dekoltenë e saj dhe gjoksin me gropëzime.

Ajo nuk ndan asnjë nga cilësitë e idealizuara që shihen në figurat e tjera femërore të asaj epoke, si Venera e Sandro Botticelli-t apo Mona Lisa e Leonardo da Vinçit. Megjithatë, pavarësisht pamjes së saj, portreti, më shpesh i referuar si “Dukesha e shëmtuar”, është aq magjepsës sa e bëri gruan e vjetër një nga figurat më të paharrueshme të kohës së saj. Tani, një ekspozitë e re në Galerinë Kombëtare të Londrës me titull “Dukesha e shëmtuar: Bukuria dhe Satira në Rilindje” do të hedhë dritë të re mbi pamjen e saj tërheqëse.

Për të, piktura e Massys do të shfaqet së bashku me veprën e saj shoqëruese, “An Old Man”, e huazuar nga një koleksion privat, si dhe me vepra të tjera nga Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer dhe Jan Gossaert, duke shfaqur po aq ekspresive. gra të moshuara, për të eksploruar sesi trupi femëror, mosha dhe disa tipare të fytyrës satirizoheshin dhe demonizoheshin gjatë Rilindjes. Kuratorja e shfaqjes Emma Capron në një intervistë telefonike përpara hapjes së shfaqjes, u shpreh:

“Dukesha e shëmtuar” është një nga pjesët më të dashura dhe më përçarëse në Galerinë Kombëtare. Disa njerëz e duan atë, disa njerëz e urrejnë atë, disa njerëz nuk mund ta shikojnë atë. Unë doja ta merrja në pyetje, duke ekzaminuar gjithashtu se si kjo dhe imazhe të ngjashme të grave të moshuara jashtë standardeve klasike të bukurisë, kanë shërbyer në të vërtetë. për të tallur normat shoqërore dhe për të prishur rendin shoqëror. Pavarësisht asaj që mund të mendoni në shikim të parë, këto janë figura të fuqishme, ambivalente, madje edhe të gëzueshme.