Food & Drink Health & Beauty

Gjithçka që duhet të dini për farat e susamit!

Nga kohët e lashta deri në epokën moderne, farat e susamit të mbushura me lëndë ushqyese kanë tërhequr vëmendjen për potencialin e tyre për të promovuar mirëqenien e përgjithshme dhe për të luftuar probleme të ndryshme shëndetësore. Këto fara të vogla, që vijnë nga bima Sesamum indicum, kanë luajtur një rol të rëndësishëm në kuzhinat e ndryshme. Jo vetëm që farat e susamit janë shumë të shijshme, por ato janë gjithashtu të mbushura me lëndë ushqyese thelbësore që kontribuojnë në mirëqenien e përgjithshme.

Të mbushura me lëndë ushqyese thelbësore, duke përfshirë kalciumin, hekurin, magnezin, zinkun dhe fibrat, farat e susamit ofrojnë një dozë të përqendruar mjaft të shëndetshme. Këto fara ndihmojnë edhe me përmirësimin e shëndetit të zemrës dhe një rrezik më të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare. Susami përmban një përbërës unik të quajtur sesamin, i cili ka treguar rezultate premtuese në studimet e kafshëve për aftësinë e tij për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak. Veçanërisht, farat e susamit janë një burim i pasur i proteinave me bazë bimore, duke i bërë ato një shtesë të vlefshme për dietat vegjetariane dhe vegane.

Këto fara të gjithanshme mund të përfshihen në dietën tuaj në forma të ndryshme, të tilla si vaj, pastë, pluhur apo edhe sipër ushqimeve të preferuara. Përveç kësaj, ato mund të përdoren për të krijuar ëmbëlsira të shijshme ose të bluara dhe të përziera në salcë për shije të shtuar dhe më shumë përfitime ushqyese.