Bota Tech

Historike, Kina merr mostra nga ana e errët e Hënës dhe kthehet me sukses në Tokë!

Moduli hënor i Kinës Chang’e-6 u kthye së fundmi në Tokë duke përfunduar misionin e tij historik për të mbledhur mostrat e para ndonjëherë nga ana e largët e Hënës, në një hap të madh përpara për programin ambicioz hapësinor të vendit. Moduli i rihyrjes zbarkoi me sukses në rajonin verior të Mongolisë së Brendshme të Kinës vetëm pas orës 14:00 sipas kohës lokale, sipas transmetuesit shtetëror CCTV. Një transmetim i drejtpërdrejtë tregoi modulin duke u prekur me parashutë.

Misioni i suksesshëm është një moment historik në ëndrrën e përjetshme të Kinës siç artikulohet nga lideri kinez Xi Jinping për të krijuar vendin si një fuqi dominuese hapësinore. Pekini planifikon të dërgojë astronautë në Hënë deri në vitin 2030 dhe të ndërtojë një bazë kërkimore në polin jugor hënor, një rajon që besohet se përmban akull uji, ku SHBA shpreson gjithashtu të krijojë një bazë.

Rezultatet nga analiza e mostrave mund t’i ndihmojnë shkencëtarët të shikojnë përsëri në evolucionin e hënës, Tokës dhe sistemit diellor duke ndihmuar gjithashtu synimin e Kinës për të përdorur burimet në Hënë për të çuar më tej eksplorimin e saj atje. Mostrat u mblodhën duke përdorur një shpuese dhe krah robotik nga një vend brenda pellgut të përhapur të Polit të Jugut-Aitken, një krater përplasjeje i formuar rreth 4 miliardë vjet më parë në anën e largët të Hënës, i cili nuk është kurrë i dukshëm për Tokën.