Lifestyle

Këto janë 3 gjërat që bëjnë adoleshentët, edhe pse nuk duhet!

Adoleshentët do të jenë adoleshentë! Por nëse pretendojmë se nuk na intereson, sikur kemi zero besim te fëmijët tanë për të bërë zgjedhje të shëndetshme dhe të përgjegjshme, ne i vendosim ata para një katastrofe. Këtu janë 3 gjërat që adoleshentët bëjnë, por që nuk duhet t’i bëjnë.

1. Dërgojnë tekste të papërshtatshme.

Sipas një sondazhi nga Fushata Kombëtare për Parandalimin e Adoleshencës dhe Shtatzënisë së Paplanifikuar, 20% e adoleshentëve dërgojnë ose postojnë foto nudo ose gjysmë nudo të tyre, dhe 39% dërgojnë ose postojnë mesazhe sugjeruese seksuale. Bëjuni të qartë adoleshentëve se ata nuk mund të kontrollojnë se kush e shikon këtë përmbajtje dhe ajo nuk zhduket kurrë.

2. Pinë.

Një studim i vitit 2019 i kryer nga CDC zbuloi se 29% e nxënësve të shkollave të mesme kishin konsumuar një sasi alkooli në 30 ditët e mëparshme. Pesë përqind e të anketuarve përdorën makinën pasi kishin pirë dhe 17% hipnin me një shofer që kishte pirë. Alkooli rrit rrezikun e vdekjes ose lëndimit të adoleshentëve në një aksident automobilistik ose një aksident tjetër dhe mund të ndryshojë përgjithmonë trurin e tyre ende në zhvillim.

3. Jetojnë me ushqim të shpejtë.

Adoleshenti juaj është i zënë me klasa, prova, praktika. Është joshëse për të ngrënë ushqim të përshtatshëm dhe jo të shëndetshëm. Por trupat dhe mendjet që janë ende në rritje kanë nevojë për ushqim të mirë. Të kesh vaktet familjare është e mirë për arsye ushqyese. Ngrënia e tepërt e ushqimeve të shpejta është shpesh një nga gjërat që bëjnë adoleshentët.