Bota Celebrities Tech

Kompania “Meta” po planifikon monedha virtuale ‘Zuck bucks’ për përdoruesit e Facebook dhe Instagram!

Mark Zuckerberg po kërkon të zhvillojë monedha virtuale, të mbiquajtura “Zuck bucks” nga stafi, për përdoruesit e Facebook dhe Instagram si pjesë e një grupi produktesh të krijuara për të reduktuar varësinë e platformave të tij nga reklamat në metaverset e ardhshme. Grupi mëmë i Facebook-ut, Meta, po kërkon të zhvillojë një sërë produktesh virtuale duke përfshirë argumentet dixhitale dhe “monedha krijues” për të personifikuar të ardhurat dhe për të rigjallëruar bazën e tij të përdoruesve, e cila po kthehet gjithnjë e më shumë te rivalët më të rinj si TikTok.

Ndërsa Meta mbetet ofruesi më dominues i rrjetit të mediave sociale, të ardhurat e saj u rritën 37% në 118 miliardë dollarë në 2021 pasi reklamuesit kërkuan të arrinin 4.9 miliardë përdorues aktivë mujorë të Facebook dhe Instagram ndërkohë TikTok ka ndërtuar gjithashtu një biznes masiv pa reklama bazuar në blerjet e aplikacioneve dhe tregtia elektronike.

Sipas Financial Times, e cila raportoi për herë të parë historinë, Meta, e cila është dëshmuar e shpejtë për të krijuar produkte të suksesshme të prodhuara nga rivalë si Snapchat, tani po eksploron mënyra për të fituar më tej paratë e bazës së saj të përdoruesve. Produktet që shikohen përfshijnë “social tokens” ose “reputation tokens”, të cilat mund të përdoren si shpërblime nga përdoruesit. Ai po shikon gjithashtu “creator coins”, të cilat mund të përdoren nga përdoruesit në Instagram.

Ashtu si Twitch i Amazon, TikTok përdor një sistem ‘bakshishesh’ ku fansat mund të blejnë monedhat e tyre për të blerë më pas dhurata për t’u dhënë krijuesve të tyre të preferuar. Krijuesit mund të blejnë gjithashtu monedha për të përdorur mjete të tilla si Promote për të rritur profilin e një videoje TikTok, duke rritur shikuesit ose ndjekësit.

Iniciativat, të udhëhequra nga krahu financiar i Facebook, Meta Financial Technologies, ndjekin përpjekjen fatkeqe të kompanisë që po mundohen për të krijuar një kriptomonedhë globale, një projekt i quajtur Libra dhe më vonë Diem, i cili u braktis në fillim të këtij viti pas problemeve me rregullatorët amerikanë.

Kjo nuk ishte hera e parë që Facebook synonte të kalonte në botën e financave virtuale. Në vitin 2009, ajo lançoi Facebook Credits për të lehtësuar blerjet brenda aplikacionit në lojërat e atëhershme shumë të njohura si Zynga’s FarmVille. Ndonëse ishte i suksesshëm, ai u mbyll katër vjet më vonë pasi rritja ndërkombëtare e Facebook-ut shkaktoi konvertime të kushtueshme të valutës së huaj. Meta po kërkon gjithashtu të hyjë në botën e ‘token’-save të pandryshueshëm (NFT), me plan për të lejuar integrimin e tyre në Instagram dhe Facebook.