Love & Sex

Në vend që t’ju ndihmojë ta gjeni, Tinder mund ta bëjë më të vështirë gjetjen e dashurisë!

Me Ditën e Shën Valentinit në horizont, shumë beqarë mund të jenë duke kërkuar në aplikacionet e tyre të takimeve me pak më shumë urgjencë se normalja. Fatkeqësisht, një studim i ri nga Universiteti i Vjenës ka zbuluar se ky kërkim i tepruar mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë në kërkimin e dashurisë. Psikologët anketuan 464 të rinj në lidhje me përdorimin e aplikacionit të takimeve, duke përfshirë sa shumë kërkonin dhe si vendosin nëse do të shkojnë majtas apo djathtas në një profil.

Ata u pyetën gjithashtu nëse e krahasojnë veten me të tjerët apo stërmundohen kur shfletojnë profile, si dhe për ndjenjat e tyre ndaj të qenit beqar. U gjet një lidhje midis kërkimit të tepërt dhe frikës për të qenë përgjithmonë vetëm, ndjenjës së keqe për jetën dhe të ashtuquajturës ‘mbingarkesa e zgjedhjes së partnerit’. Studiuesit besojnë se ndjenjat e vetë-dyshimit dhe hutimit shkaktohen të gjitha nga ekspozimi ndaj shumë profileve. Autorja kryesore Marina Thomas tha:

Gjetjet tona sugjerojnë që përdoruesit e aplikacionit të takimeve që janë seriozisht të interesuar të takojnë dikë ballë për ballë, duhet të përpiqen të kufizojnë rrëshqitjen e tyre dhe të mos shpërqendrohen nga kënaqësitë e menjëhershme brenda aplikacionit, të tilla si “like” dhe “comments”.Këto aplikacione janë krijuar për të përmirësuar lidhjen njerëzore, por shikimi i tepërt i profileve të ndryshme do të thotë që mund të humbisni atë shkëndijën e dëshiruar.

Aplikacionet e takimeve përfshijnë vlerësimin e profileve duke klikuar djathtas mbi një person që ju pëlqen dhe majtas për të refuzuar një që nuk e bëni, me ‘përputhjet’ të krijuara kur dy persona klikojnë djathtas mbi njëri-tjetrin. Marrja e një klikimi nga dikush që ju duket tërheqës në Tinder, Bumble ose Hinge mund t’ju bëjë të ndiheni shumë mirë me veten dhe të ëndërroni për marrëdhënien tuaj të ardhshme, thanë studiuesit.

Por ata paralajmëruan se takimet në internet kanë shenjat dalluese të diçkaje problematike, pasi algoritmet favorizojnë profilet që janë shpesh në internet dhe disa aplikacione kërkojnë që përdoruesi t’i hapë ato në mënyrë që të kontrollojë për mesazhe dhe ndërveprime të reja. Shumë përdorues pranojnë gjithashtu se rrallë shkojnë në takime ballë për ballë me ta, apo edhe u dërgojnë mesazhe, duke e mbajtur procesin e takimeve në domenin online dhe jo komunikues.