Lifestyle Love & Sex

Nëse nuk e keni marrë seriozisht më parë, na lini t’ju themi që tradhtia emocionale mund të jetë po aq e dhimbshme sa tradhtia fizike!

Të jesh në një lidhje është diçka mjaft e lezetshme, por nëse je lënduar ndonjëherë, me siguri e di se sa ndjesi e keqe është të ndihesh i tradhtuar. Qoftë nëse je ti tradhtari apo je ai që u tradhtua është një situatë e keqe që i bën të gjithë të ndihen si mbeturina. Por nëse menduat se të tradhtosh thjesht do të thoshte të afroheshit me dikë tjetër jashtë marrëdhënies suaj, mendojeni përsëri. Në fakt shumë njerëz mendojnë se tradhtia emocionale është po aq e keqe sesa tradhtia fizike.

Tradhtia emocionale mund të përshkruhet si një lidhje intime emocionale mes dy njerëzve, e cila mbahet sekret. Tradhtia emocionale përfshin një shkelje të besimit, mashtrime ose gënjeshtra të thëna për të mbajtur një lidhje emocionale me dikë jashtë marrëdhënies. Kjo tradhti emocionale ngjan shumë si një komedi romantike e denjë për miq me të dashuruarit, por ndryshimi është se këta shokë janë tashmë në marrëdhënie me njerëz të tjerë. Intimiteti emocional përfshin zhvillimin e një niveli më të thellë të cenueshmërisë me një tjetër.  Çështja është se në vend që të kenë biseda të thella dhe plot shpirt me partnerët e tyre, njerëzit e përfshirë në çështje emocionale po kërkojnë këshilla ose lidhje me dikë jashtë marrëdhënies së tyre (dhe pa pëlqimin e të tjerëve të tyre të rëndësishëm). Tensioni seksual dhe tërheqja romantike mund të jenë të pranishme në këto lloj marrëdhëniesh dhe ato shpesh krijohen me kalimin e kohës dhe përmes ndërveprimeve të përsëritura.

Cili është ndryshimi midis një lidhjeje fizike dhe emocionale?

Siç kuptohet edhe nga emrat, njëra çështje është fizike, ndërsa tjetra është emocionale. Tradhtia emocionale është kur krijoni një lidhje të ngushtë me dikë që nuk është partneri juaj duke ndarë reciprokisht informacione personale, histori dhe ndjenja. Tradhtia fizikisht është kur përfshihesh në kontakt fizik dhe intimitet me dikë që nuk është partneri yt.

Ndërsa ju mund të mendoni se tradhtia fizike është më e keqe, ekspertët thonë se tradhtia emocionale mund të jetë po aq e dëmshme, nëse jo edhe më shumë, për një çift. Tradhtia emocionale mund të jetë e rrezikshme sepse shpesh marrëdhënia fillon në mënyrë platonike. Mund të jetë dikush nga puna, të cilit ju përfundoni duke i zbuluar më shumë nga jeta juaj personale për shkak të komoditetit dhe rastësisë. Bisedat mund të fillojnë të rriten dhe më pas kalojnë në biseda telefonike, etj. Një shqetësim tjetër me çështjet emocionale është se ato ndonjëherë mund kalojnë edhe në lidhje fizike. Kur ka një lidhje kaq të thellë, mund të krijohet tension seksual dhe romantik.

Çfarë llogaritet si tradhti emocionale?

Ashtu si me çdo lloj tradhtie, ajo që llogaritet si mashtrim ndryshon nga njëri çift në tjetrin. Çdo marrëdhënie ka rregulla të ndryshme, por në një nivel shumë themelor, tradhti emocionale mund të dallohet me mënyrën sesi i drejtoheni dikujt tjetër përveç partnerit tuaj kryesor për ngushëllim ose këshilla, ose kur ndani lajme të mira/të këqija. Një person i tillë mund të gënjejë gjithashtu partnerin e tij për natyrën e marrëdhënies së jashtme. Mendoni: fshehja ose fshirja e mesazheve, nënvlerësimi i vlerës së lidhjes dhe minimizimi i sasisë së kohës ose cilësisë së kohës së kaluar së bashku. Ndërsa është e rëndësishme të kesh miqësi jashtë marrëdhënies tënde, kur intimiteti në një lidhje të jashtme e lë në hije atë romantike, gjërat bëhen të errëta.

Pse ndodh tradhtia emocional?

Nuk ka asnjë arsye pse dikush mund të mashtrojë emocionalisht, por mund të jetë rezultat i traumës, dinamikave jofunksionale të familjes ose nevojave të paplotësuara, mund të jetë gjithashtu një mënyrë për t’u ndjerë nën kontroll, për të kompensuar mungesën e intimitetit apo edhe thjesht për të përjetuar ndonjë risi. Pavarësisht pse, tradhtia emocionale zakonisht zbret në nevojën tonë të lindur për lidhje. Ka momente kur ato nevoja plotësohen nga partneri ynë romantik dhe ka momente të tjera ku mund të ndjejmë mungesë intimiteti nga partnerët tanë romantikë. Meqenëse lidhja është thelbësore për mbijetesën njerëzore ka kuptim që ne jemi të programuar të ndihemi të emocionuar ose të vlerësuar kur fillojmë të lidhemi me dikë të ri. Thënë kjo, nëse tashmë jeni në një lidhje, duhet të dini se ku të vizatoni kufirin. Duhet të ketë një nivel të vetëdijes dhe ndershmërisë me veten për nivelin e lidhjes që po krijoni dhe se si po ndikon në marrëdhënien tuaj parësore. Mund të jetë e vështirë të kufizojmë veten nga dëshira për ato ndjenja kënaqësie, kështu që ne përfundojmë duke i përparuar ato marrëdhënie emocionale.

A mund të mbijetojë një marrëdhënie me tradhti emocionale?

Një marrëdhënie mund t’i mbijetojë çdo lloj tradhtie, por varet nga çifti dhe dëshira e tyre për të përballuar konfliktin. Sigurisht, çdo aferë mund të krijojë një ndikim të qëndrueshëm në marrëdhënien tuaj, për mirë ose për keq. Disa çifte zbulojnë se  ata janë në gjendje të rregullojnë atë që është prishur dhe të rindërtojnë marrëdhënien e tyre në një mënyrë që të jetë sa më e fortë dhe akoma më autentike. Të tjerët e shohin se është më e lehtë dhe më e shëndetshme të largohen. Shërimi nga pabesia kërkon punë të palodhur, ndershmëri, ndjeshmëri dhe dobësi. Pavarësisht nëse qëndroni apo shkoni, thjesht mbani mend: Tradhtia emocionale është po aq e madhe sa edhe tradhtia fizike, ndaj mos kini frikë të bëni të njohur vlerën tuaj. Vetëm se nuk ka ndodhur mes çarçafëve, nuk do të thotë se nuk ju ka lënduar.