Lifestyle

Pse mbajtja e maceve brenda është më e mirë për ato dhe për mjedisin?!

Kur bëhet fjalë për mbajtjen e maceve në ambiente të mbyllura ose për t’i lënë ato të bredhin, njerëzit priren të nxjerrin kthetrat e tyre. Nëse i doni macet, dëshironi atë që është më e mira për to dhe nëse i doni zogjtë, dëshironi atë që është më e mira për ta. Siç ndodh, mbajtja e maceve brenda ose dhënia e kohës së mbikëqyrur jashtë është gjëja më e mirë për kafshët shtëpiake. Përsa i përket çështjes së maceve të brendshme dhe të jashtme, komuniteti veterinar është i qartë.

Në prill 2020, Shoqata Mjekësore Veterinare Kanadeze (CMVA) publikoi “Deklarata e pozicionit të maceve në pronësi, të braktisur dhe të egër në roaming të lirë”, e cila rekomandon që veterinerët “të dekurajojnë roamingun e pambikëqyrur të maceve në pronësi për shkak të rreziqeve për shëndetin dhe mirëqenien për macet individuale. , kontributi i tyre i mundshëm në popullatat endacake dhe të egra, ndikimet në popullatat e kafshëve të egra dhe rritja e rrezikut zoonotik për shëndetin publik.”

Gjithnjë e më shumë bashki kanadeze po prezantojnë akte nënligjore të mos-roam për t’i mbajtur njerëzit që të mos i lënë macet jashtë pa mbikëqyrje. Këto “ligje të zinxhirit” shërbejnë për t’i mbajtur macet të sigurta, për të zvogëluar numrin e maceve të egra dhe për të mbrojtur zogjtë e egër nga grabitqarët. Pavarësisht nëse jeni një adhurues i maceve,i shpendëve ose të dyja ja pse ekspertët duan që ju ta mbani macen tuaj brenda.

Macet e brendshme jetojnë më gjatë

Macet shtëpiake me bredhje të lirë kanë një jetëgjatësi mesatare prej tre vjetësh, ndërsa macet e brendshme jetojnë 12-18 vjet. Këto janë mesatare – kështu që një mace individuale mund të jetojë shumë më gjatë – por është e qartë se macet e brendshme kanë më shumë gjasa të arrijnë një moshë të pjekur. Dr. Jessica Rock, një veterinere në Nova Scotia thotë:

Në përvojën time nuk po shoh shumë mace në natyrë që kanë kaluar moshën 10 ose 11 vjeç. Dhe kjo konsiderohet fatkeqësisht një jetëgjatësi mjaft e gjatë për një mace në natyrë, kundrejt maceve të brendshme unë jam ende duke i parë ato në adoleshencën e tyre të vonë dhe ndonjëherë edhe në fillim të të njëzetave.

Macet në natyrë përballen me rreziqe të shumta

Ekziston një arsye e mirë që macet në natyrë nuk jetojnë aq gjatë – ato përballen me shumë rreziqe ndaj të cilave macet e brendshme thjesht nuk janë të ekspozuara.

Trafiku

Macet nuk kanë domosdoshmërisht sensin më të madh të rrugës,” thotë Brown-Bury. Ata shpesh vrapojnë nëpër rrugë të ngarkuara, duke menduar se mund t’ia dalin. Ose fshihen poshtë makinave për ngrohtësi, ndonjëherë duke u zvarritur deri në zonën e motorit.

Disa nga pacientët e saj kanë lëndime të rëndësishme si legen i thyer ose këmbët pasi u goditën pjesërisht. Por më shpesh ose jo, një mace goditet plotësisht dhe nuk ia del. Ajo thotë se samaritanët e mirë sjellin viktimat në mënyrë që pronari të jetë në gjendje t’i gjejë ato dhe t’i mbyllë. Është zemërthyese për familjen e një maceje – dhe për Brown-Bury, e cila ka tre mace të sajat.

Macja lufton

Macet në natyrë janë territoriale dhe Brown-Bury thotë se plagët e kafshimit të maceve janë një pamje e zakonshme në klinikë. Për shkak se macet kanë shumë baktere në gojën e tyre, këto plagë mund të fillojnë të nxehen shpejt dhe mund të jenë mjaft të thella për të infektuar kockat dhe nyjet. Rock gjithashtu sheh shumë lëndime të luftimit të maceve në macet në natyrë. Ajo thotë:

Një nga dëmtimet më të zakonshme të paraqitura në një mace në natyrë është një plagë e madhe, e infektuar ose abscesi.