Botë e Çuditshme Travel

Sa kohë do të zgjaste dhe si do të dukej…/Gjithçka që duhet të dini për udhëtimin në planetin e kuq!

NASA ka hapur një konkurs për katër pjesëmarrës në kërkimin shkencor të jetës dhe punës së simuluar në kushte të vështira natyrore në sipërfaqen e Marsit për një vit. Konkursi është i hapur deri më 2 prill dhe mund të aplikojnë jo duhanpirësit e moshës 30 deri në 55 vjeç, me njohje të mirë të gjuhës angleze dhe një arsim minimal të një Master Shkencor. Sipas vlerësimeve të Agjencisë Amerikane të Hapësirës, udhëtimi në Mars do të zgjaste nga dy deri në tre vjet. Kjo do të ndodhte nëse fillimi i udhëtimit do të bëhej në një periudhë të caktuar kohore kur Planeti i Kuq, duke udhëtuar në orbitën e tij, është më afër tokës.

Pas mbërritjes në Mars, vizitorët do të ekspozohen ndaj temperaturave të ashpra prej rreth minus 62 gradë Celsius dhe një atmosfere që përmban 95% dioksid karboni.  Vendndodhja e vullkanit më të madh joaktiv në sistemin tonë diellor, Olympus Mons, i cili është 25 kilometra i lartë dhe sipas vlerësimeve të NASA-s, ka madhësinë e shtetit amerikan të Arizonës. Ky vullkan, i cili është tre herë më i lartë se mali Everest, u formua nga rrjedha e ngadaltë e llavës poshtë shkëmbinjve malorë, të cilat formuan ngjitje dhe zbritje të buta me një pjerrësi prej vetëm 5%.

Ngjitja në majë do të ishte e ngadaltë, por pa shumë përpjekje dhe turistët do të mund të shijonin një pamje të pabesueshme të rrethinës. Në majë të vullkanit ata i pret një pamje e një depresioni të madh malor me një gjerësi prej 85 kilometrash, i cili u formua si një pellg i madh nga i cili rrjedhin sasi të mëdha magmë nga maja në bazë për shekuj me radhë. Pas vizitës në Olympus Mons, turistëve u rekomandohet të qëndrojnë në këtë zonë të quajtur Tarsis, e cila është 4000 kilometra e gjerë dhe përmban 12 vullkane të tjera gjigante, duke përfshirë Askraeus Mons, Pavonis Mons dhe Arsia Mons, mbi 16 kilometra të lartë.

Vizitorëve të hapësirës u jepet gjithashtu mundësia të vizitojnë një tjetër “mrekulli të paparë” në Planetin e Kuq, pra kanionin më të madh në sistemin tonë diellor të quajtur Lugina e Marinera, rreth 3000 kilometra i gjatë.  Ky kanion është në fakt një çarje e madhe tektonike në faqen e Marsit që shkencëtarët besojnë se është formuar nga fluksi i llavës dhe ngritja e rajonit të Tharsis.

Besohet se i gjithë ky rajon kaloi nëpër ndryshime drastike, sepse aktiviteti vullkanik këtu zgjati për më shumë se 2 miliardë vjet. Turistët që janë të interesuar për sipërfaqet e bardha të akullit mund të vizitojnë polet veriore dhe jugore të Marsit.  Në këto pole, gjatë dimrit, temperaturat janë aq të ulëta sa dioksidi i karbonit nga atmosfera ngrin dhe i mbulon këto zona me bardhësinë e tij. Në verë, dioksidi i karbonit shkrihet dhe vetëm gjurmët e akullit dhe ujit mbeten në jug. Këto procese kanë një efekt të madh në klimën e Marsit dhe në formimin e rrymave ajrore, domethënë erërave.