Health & Beauty Lifestyle Love & Sex

Shmangia e konfliktit nuk funksionon, mënyra më e thjeshtë për të zgjidhur debatin me partnerin tuaj!

Nëse keni debatuar me partnerin dhe keni pasur një mosmarrëveshje duhet të dini se shmangia e konfliktit nuk funksionon. Sipas terapistes Caitlin Kantor nëse mund të mësoni më shumë për njëri-tjetrin përmes diskutimit, atëherë kjo është vërtet e shëndetshme.

Për të siguruar një debat produktiv me partnerin tuaj, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh, të tilla si mënyra se si i qaseni bisedës dhe sa të dëgjueshëm gjatë një debati. Por a keni dëgjuar se mbajtja e dorës së partnerit gjatë një debati mund të ketë shumë përfitime?!

Kuptohet, gjëja e fundit që mund të dëshironi të bëni kur po grindeni me partnerin tuaj është t’i afroheni atij. Mbajtja e duarve gjatë një debati ka përfitime qetësuese. Nëse nuk jeni tip i ndjeshëm, prekja fizike nuk është padyshim gjuha juaj e dashurisë, megjithatë, studimet tregojnë se mbajtja e duarve gjatë një debati mund të ketë një efekt qetësues dhe pozitiv si gjatë dhe pas një debati. Një studim i kryer nga Universiteti i Amsterdamit zbuloi se mbajtja e duarve gjatë një debati çoi në një komunikim më të qetë.

Kur njerëzit përjetojnë prekje, truri lëshon një hormon të quajtur oksitocinë. Oksitocina lidhet me të gjitha ndjenjat e paqarta që trupi juaj mund të përjetojë kur është i dashuruar, si besimi, ngrohtësia dhe lumturia. Grindjet janë pjesë përbërëse e çdo marrëdhënieje, madje është krejtësisht e zakonshme që jo gjithmonë të na përputhen mendimet.

Megjithatë, që të mos shkatërronim marrëdhënien me debate dhe zënka, është e nevojshme që të mësojmë si të sillemi gjatë kësaj situate. Gjatë debatit, përkatësisht çdo herë kur ndihemi të sulmuar, fizikisht apo emocionalisht, vjen një reaksion kimik në tru. Gjaku shkon nga korteksi paraballor, pjesa përgjegjëse për vendimmarrjen racionale, në zonën motorike për të na përgatitur për ‘luftë’. Gjëja më e mirë që mund të bëni në ato momente është të bëni një hap prapa, sipas psikologes Julie Gottman.